Gasilska veselica v koronačasih. Foto: Televizija Slovenija
Gasilska veselica v koronačasih. Foto: Televizija Slovenija

Požari, poplave, odstranjevanje podrtih dreves ... prostovoljni gasilci iz Gotovelj pri Žalcu letno posredujejo večdesetkrat. Pri tem uporabljajo tudi 40 let staro vozilo, ki pa je dotrajano. "Nakup novega bo prišel 235.000 evrov," pravi poveljnik PGD-ja Gotovlje Nejc Kranjc.

A ker je za njih to velik zalogaj, so tokrat gasilci tisti, ki potrebujejo pomoč. V drugačnih časih bi organizirali zabavo, kjer bi tudi zbirali sredstva za nakup cisterne, ker pa trenutno to ni mogoče, so izpeljali spletno veselico.

Gasilci veselico preselili na splet

Tja bi prišlo 3000 ljudi, na splet jih je trikrat več

Skoraj tri ure so gledalci prek družbenih omrežij lahko uživali v glasbi, komentirali dogajanje, pošiljali svoje fotografije in obenem donirali denar.

Spletna veselica je bila velik uspeh, ogledalo si jo je okoli 10.000 ljudi, če bi potekala v živo, bi se jih pod stoletnimi lipami zbralo okoli 3000, je za Televizijo Slovenija poročala Barbara Štor.

"Upali smo na to številko, povsem realno pa si o tako veliki, kot je dejansko bila, nismo upali razmišljati," priznava Kranjc.

"Seveda gre tukaj spodbuda vsem članom, ki pomagajo, kajti zavedajo se, da tisti evro, ki ga zberemo, potem plemenito oplemenitimo in ga spravimo v samo vozilo," pravi tudi predsednik društva Edvard Kugler.

Gotoveljski gasilci upajo, da so k organizaciji podobnih dogodkov spodbudili tudi druga gasilska društva.