Foto: Marko Pigac
Foto: Marko Pigac

Ptuj se spreminja v največji etnografski muzej na prostem, saj so mesto zavzele pustne maske, od tega več kot 600 kurentov. Na etnografski povorki so svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki s ptujskega območja, pa tudi iz Slovenije in tujine. Letos se je etnografske povorke udeležilo kar 1800 nastopajočih iz petih držav. Prav tako se je predstavilo kar 73 skupin iz najrazličnejših društev.

"Princ, z veseljem ti predajam ključe mesta, skrbi za to mesto, da bo srečno in veselo, da preženeš vse skrbi in vse slabo," je princu karnevala Hinku Šoštariču oblast nad mestom predala ptujska županja Nuška Gajšek. Šoštarič pa je obljubil, da bo vladal tako, da bo ljudem v pustnem času lepo: "V tem času vsem seveda želim veliko druženja, veliko se smejte in imejte se radi."

Kurentovanje na Ptuju

Povorka je svojo pot začela na Muzejskem trgu, se sprehodila po Prešernovi ulici, Slovenskem trgu, Slomškovi in Miklošičevi ulici, Mestnem trgu, Krempljevi ulici, Minoritskem trgu in Dravski ulici ter mimohod sklenila v Karnevalski dvorani. Pred več kot 10.000-glavo množico so se predstavili orači, pokači, ki prvi začnejo naznanjati pustni čas, piceki in drugi tradicionalni pustni liki.

Po povorki je sledila še glasbena zabava na Mestnem trgu, nato pa še pustno ringarajanje za najmlajše na mestni tržnici. V sklopu festivala danes poteka tudi slikarski Ex tempore Ptuj karneval 2023, tradicionalna likovna kolonija, na kateri umetniki na platno preslikajo karnevalski utrip najstarejšega slovenskega mesta, poroča STA.

Po dveh letih virtualnega, tokrat tisto pravo kurentovanje

Že od jutra je na Novem trgu potekala tudi tradicionalna dobrodelna Obarjada, na kateri so se tekmovalne skupine lokalnih gospodarstvenikov, politikov in drugih Ptujčanov merile v kuhanju obare. To nato razdelijo med obiskovalce, izkupiček zbranih donacij pa gre v dobrodelne namene.

Letošnji festival bo po dveh letih virtualnih dogajanj znova potekal v vsem svojem obsegu. Na pustno nedeljo, 19. februarja, bo Ptuj v sklopu Karnevalfesta upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo približno 2500 pustnih mask iz Slovenije in tujine.

Na vseh prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo približno 4000 udeležencev iz desetih držav, kar Kurentovanje uvršča med največje prikaze pustne dediščine v Sloveniji in Evropi. Letošnje Kurentovanje se bo tradicionalno končalo s pokopom pusta na pustni torek.