Policisti so pretekli 454 stopnic. Foto: BoBo
Policisti so pretekli 454 stopnic. Foto: BoBo

Kot so po dogodku sporočili z mariborske policijske uprave, se je za dober namen na 454 stopnic na Kalvarijo podalo 91 tekmovalnih ekip.

10. Štengijada je bila nekaj posebnega tudi zaradi podpore Fundacije Gorana Dragića in Nogometne zveze Slovenije. V znak podpore sta namreč podarili športna dresa s podpisi slovenske nogometne reprezentance in košarkarja Gorana Dragića, ki so ju ob tej priložnosti predali Centru Gustava Šiliha, ki mu namenjajo tudi startnine.

V centru, ki ga obiskujejo otroci s posebnimi potrebami, bodo sredstva po napovedih namenili za nakup športnih rekvizitov, izvedbo športnih dejavnosti in udeležbo na športnih dogodkih na regijskih in svetovnih igrah specialne olimpijade. "Tudi otrokom s posebnimi potrebami želimo omogočiti, da jim šport postane način življenja," so pojasnili na policijski upravi.

Kot v preteklih letih so tudi letos ekipe tekmovale v trojkah, ki morajo biti sestavljene iz predstavnikov obeh spolov. "Dejstvo, da je za nami že 10. Štengijada, pove veliko o predanosti mariborskih policistov, ki vsako leto znova pripravimo to humanitarno-športno prireditev," je povedal direktor PU-ja Maribor Beno Meglič. "Ta podvig, tek po kar 454 štengah, kot jim pravimo Štajerci, še zdaleč ni preprost, nedvomno pa je veliko lažje, če te pri tem vodi humanitarnost," je dejal. Dodal je, da o zmagovalcu sicer res odločajo sekunde, a da tekmovalnost ni najpomembnejša, "pač pa tisti dobri občutek, da smo nekomu priskočili na pomoč".

S časom 2:53 so bili tokrat najboljši sodelavci s Policijske postaje Tolmin, na drugo mesto se je uvrstila ekipa Policijske postaje Maribor I, še eni ekipi Policijske postaje Tolmin pa se je uspelo zavihteti na tretje mesto.

Policijska uprava Maribor organizira Štengijado v okviru širše zastavljenega preventivnega projekta Otroška varnostna olimpijada, ki ga izvajajo od leta 2006. Gre za tekmovanje učencev osnovnih šol, ki se pomerijo v spoznavanju pravil za preprečevanje ter odpravljanje vzrokov in posledic negativnih varnostnih pojavov. Poleg policije pri projektu sodelujejo tudi druge institucije, ki skrbijo za varnost v ožjem in širšem pomenu.

Sklepna prireditev Otroške varnostne olimpijade bo potekala v četrtek na Osnovni šoli Kidričevo.