Luka Kovačič je nastopil s številko 1, saj je branil lansko zmago. Upravičil je vlogo favorita in kar hitro ušel tekmecem. Foto: BoBo
Luka Kovačič je nastopil s številko 1, saj je branil lansko zmago. Upravičil je vlogo favorita in kar hitro ušel tekmecem. Foto: BoBo

"Tale Vršič se mi zdi vsako leto višji. Bilo je težko, kot vedno. Konkurenca je vse hitrejša, a Vršič je spet moj. Se vidimo naslednje leto," je povedal Kovačič, ki je imel s časom 43:13 lepo prednost pred zasledovalci.

Drugi je bil Kurt Cottogni (+0:42), tretji Patrik Mikac (+1:07), četrti Martin Höck (+1:31), peti Klemen Kastelic (+1:48), šesti Mitja Berzelak (+2:18) in sedmi nekdanji profesionalni kolesar David Per (+3:02).

Taktika zmagovalca? Kovačič je na zahtevnem klancu večkrat stopil s kolesa in tekel ob njem, sicer pa na najstrmejših delih vijugal sem ter tja.

Pri ženskah je zmagala Anja Plešnik, ki je 800 višinskih metrov zmogla v 54 minutah in 50 sekundah.

Vreme je zdržalo, padavin ni bilo, temperature so bile primerne za skrajne napore. Letos je bilo število mest na prireditvi Red Bull Goni Pony omejeno na 1611 – po eno za vsak meter nadmorske višine cilja, ki je najvišji cestni prelaz v Sloveniji. Tekma je bila razprodana.

Kolesarji so morali premagati 13,5 kilometra dolgo pot, ki obsega 24 tlakovanih serpentin. Rekorder je prav Luka Kovačič s časom 39:39 iz leta 2021.

Prizor s starta: pred kolesarji je vozil legendarni fičko. Foto: BoBo
Prizor s starta: pred kolesarji je vozil legendarni fičko. Foto: BoBo

Retro je zaželeno

Število udeležencev je vsako leto štirimestno, med njimi so športniki in rekreativci vseh vrst.

Za udeležbo so najprimernejša originalna stara 20-palčna kolesa pony, izdelana med letoma 1965 in 1985. Sprejemljive so tudi novejše različice, a morajo biti tiste brez prestav in karbonskih delov, z gonilkami, dolgimi največ 18 centimetrov.

Ker ima tekmovanje poleg športnega tudi zabavno noto, se dogajanju številni pridružijo zaradi dodatnega izziva – zaželen je prihod v oblačilih, s katerimi se obuja retro duh 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

"Tlakovane serpentine, hude strmine, glasni navijači ob progi in peklenska konkurenca so izziv, ki se mu ne moreš upreti, pa naj bo tvoj cilj zmaga ali pa osebni rekord, morda le, da prideš do cilja ..." so zapisali organizatorji.