Aleksander Javornik ni manjkal niti v Nemčiji. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Javornik ni manjkal niti v Nemčiji. Foto: www.alesfevzer.com

Aleksander Javornik ni zamudil niti ene najpomembnejših tekem slovenske nogometne reprezentance v Frankfurtu, kjer je Slovenija po loteriji 11-metrovk nesrečno klonila proti favorizirani Portugalski. "Vzdušje je bilo takšno, da bi najraje šel še v Hamburg. Tega se ne da opisati. Najpomembnejše pa je bilo, da smo navijači kljub porazu navijali tako, kot da bi zmagali. Poseben čar je bil, da nogometašev nismo spustili z igrišča," je dejal v radijskem pogovoru z Matijo Mastnakom.

Javornikova pot navijaške ikone se je začela leta 2014, tudi s pomočjo košarkarskega asa Gorana Dragića, ki je gorečega navijača večkrat opazil na tekmah slovenske reprezentance. Dragić mu je svetoval, da si naj skuša poiskati pokrovitelja, ki bi mu pomagal pri investiranju v oglede tekem slovenskega športa.

Nezamenljiv je tudi Javornikov pokal, ki ga ponosno dviga na praktično vsaki tekmi: "Pokal zato, ker sem vedno želel, da bi naši bili bodisi evropski bodisi svetovni prvaki. Upal sem, da bo pokal prinesel tisto zmagovalno energijo, miselnost in srečo. Za odbojko sem naredil dva pokala, dva za košarko, enega za rokomet, zdaj enega za nogomet pa tudi medalje za olimpijske igre. Hotel sem športnike narediti lačne zmage in jim dati energijo."

Atmosfera najboljša v dvoranah

Po prvem Javornikovem doma izdelanem pokalu so Slovenci osvojili tri srebrne kolajne in bron na evropskih prvenstvih v odbojki, evropski bron v rokometu in seveda največji uspeh v slovenskih ekipnih športih – naslov evropskih prvakov v košarki leta 2017.

Javornik ne pozna točnega podatka o številu tekem, ki se jih je udeležil, a pravi, da je vse kronološko zapisano na njegovih družabnih omrežjih. Med različnimi ekipnimi športni nima favorita, a pravi, da je atmosfera po navadi boljša v dvoranah in ne na prostem.

Njegov najlepši navijaški spomin je enak večini Slovencev – evropski košarkarski naslov v Carigradu. Seveda si je tudi takratni obračun s Srbi ogledal v živo: "Najlepše je, ko 8000 ljudi na glas poje Zdravljico."

Celoten pogovor z Aleksandrom Javornikom lahko poslušate na spodnji povezavi:

Aleksander Javornik - najbolj strasten navijač