Nova Gorica najprestižnejše tekmovanje pod okriljem Mednarodne kinološke zveze gosti četrtič, udeležuje pa se ga več kot 170 tekmovalcev iz 39 držav, tudi iz Brazilije, Tajske, Japonske, Kanade in Tajvana.

"To je moj prvi pes Max, trenirati sva začela pred štirimi leti. Sanjala sva o tem, da bi se uvrstila na svetovno prvenstvo, in zdaj so se sanje uresničile," je za Radio Slovenija povedala estonska tekmovalka Kaidi Luik. Predtem sta morala premagati konkurenco v svoji državi, zdaj pa vse tekmovalce čaka še težja preizkušnja.

Dogajanje se je na stadionu Športni park začelo s treningom, slovesno odprtje dogodka pa je popoldne potekalo na Gradu Kromberk.

Preizkušnje najboljših psov in njihovih vodnikov bodo potekale od srede do sobote, tekmovanje pa se bo končalo v nedeljo z mimohodom reprezentanc in sprevodom psov prvakov.

Gre za najpomembnejše kinološko tekmovanje, na katerem preizkušajo sposobnosti psa in vodnika. "Tekmovanja dajejo odličen bazen za vzgojo dobrih psov. Od najboljših legel kupujejo vojska, policija, reševalci, gre za res veliko genetsko bazo," je za Radio Slovenija povedal mednarodni kinološki sodnik Nenad Milojević.

Sodelovanje obeh Goric

Del dogajanja bo tudi v italijanski Gorici, ki je bila skupaj z Novo Gorico pred časom izbrana za Evropsko prestolnico kulture 2025. "Slednje, kot je za naše goriško območje pravzaprav že značilno, tekmovanju daje čezmejni pečat. Obe Gorici namreč skupaj tvorita neločljivo somestje, v katerem se prebivalci povezujejo in sodelujejo na najrazličnejših področjih," je v izjavi za javnost sporočil novogoriški župan Samo Turel.

Pri organizaciji tako velikega dogodka pomagajo vsa slovenska kinološka društva, na pomoč so priskočili tudi iz Italije in Srbije.

Športna kinologija ima v Sloveniji bogato tradicijo. Njen začetek sega v leto 1922, ko je bilo v Ljubljani ustanovljeno prvo kinološko združenje – Klub ljubiteljev športnih psov. Slovenska kinološka društva letno izšolajo več kot 2000 psov.