Neža je že leta 2009 prejela posebno novinarsko nagrado nacionalne žirije v sestavi Tatjane Greif, Gorana Lukiča in Tine Vončina za članek 'Nočem, da piše, kdo sem', kjer razkriva usode otrok migrantov. Foto: Barbara Drobnak
Neža je že leta 2009 prejela posebno novinarsko nagrado nacionalne žirije v sestavi Tatjane Greif, Gorana Lukiča in Tine Vončina za članek 'Nočem, da piše, kdo sem', kjer razkriva usode otrok migrantov. Foto: Barbara Drobnak
Neža Prah
Pri 19-ih je kot novinarka začela delati pri reviji Ona, potem se je preizkusila na Radiu Slovenija in na koncu 'pristala' na Televiziji Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Oddaja Infodrom - Neža Prah

"Gre za resno delo, čeprav je oddaja namenjena otrokom in mladini. Ne moreš si privoščiti nobene površnosti. Pomembno je, da stvari zares poznaš. To je pri ustvarjanju te oddaje recimo težko, sicer pa gre za zelo prijetno delo," meni sociologinja in novinarka.

Neža bo tudi gostja sobotne oddaje Moja Slovenija, ki jo vodi Mario Galunič.

Oddaja zanimiva tudi za odrasle
Infodrom je oddaja za otroke in mlade, v kateri novinarji in voditelji dnevnoaktualne teme predstavijo na način, da so razumljive tudi tistim, ki imajo nekoliko manj izkušenj. "Lotevamo se vseh tem, politike in popkulture, sociale, športa, živali in vsega drugega, kar naj bi človeka zanimalo. Obravnavamo teme, ki jih najdemo v dnevnoinformativnih oddajah za odrasle s tem, da dodamo še kakšno zanimivo in dinamično vsebino, " je razložila 29-letna novinarka.

Med gledalci pa se znajdejo tudi nekateri starejši: "Našo oddajo si ogledajo tudi nekateri odrasli in povedali so nam, da velikokrat stvari v naši oddaji tudi bolje razumejo kot v drugih dnevnoinformativnih oddajah. Tudi mi, ki oddajo ustvarjamo, se naučimo marsičesa novega," je povedala Neža.

In kaj je voditeljici, ki v prostem času piše kratke zgodbe in pesmi, pri ustvarjanju oddaje najbolj všeč? "Smo zelo dobra ekipa. Pa tudi delo z mladimi mi je všeč, saj te vedno presenetijo z odgovori in včasih celo spravijo v zadrego. Delo je zelo dinamično in obseg tem, ki jih obravnavamo v Infodromu je zelo širok." Najbolj blizu so ji vsakdanje teme: "Od tega kaj otroci počnejo med odmorom, kakšen je njihov svet, do tega, česa jih je strah. Zanimajo me tudi socialne teme. Pa tudi politična vprašanja, za katera mislimo, da otrok ne zanimajo, pa jih."

Nominirana za obetavno medijsko osebnost
Simpatična kratkolaska se je sicer preizkusila v že skoraj vseh medijih, na koncu pa 'pristala' na televiziji, ki ji je prinesla nominacijo za viktorja za obetavno medijsko osebnost. "Infodrom smo dobra ekipa z dobro urednico Barbaro B. Stegeman in tudi nominacija pripada celi ekipi, ne le meni. Brez kolegov tudi jaz ne bi bila nominirana," je komentirala in dodala je, da nominacije ni pričakovala, bilo pa je prijetno presenečenje.

"Nominacija je treščila tako nepričakovano kot ruski meteorit," se je pošalila in dodala: "Zdi predvsem lepo priznanje in reklama zame in za Infodrom. Tako te spozna več ljudi in ponudi se ti več priložnosti, ampak moraš poleg nominacije tudi kaj narediti. Ne mislim, da mi bodo zaradi tega ljudje začeli kar trkati na vrata."

Oddaja Infodrom - Neža Prah