Juš Milčinski in Rok Škrlep bosta vodenje kviza Male sive celice prevzela oktobra. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Juš Milčinski in Rok Škrlep bosta vodenje kviza Male sive celice prevzela oktobra. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Od oktobra, ko bo oddaja na malih zaslonih že 27 let, bosta tako šolarje po poteh znanja vodila Juš Milčinski in Rok Škrlep.

Uredništvo oddaje je po razpisu za avdicijo za novega voditelja, ki je bil objavljen marca, na svoj naslov prejelo prijave več kot 140 tistih, ki so si želeli stopiti v čevlje voditelja enega najbolj priljubljenih otroških kvizov pri nas. Po številnih pogovorih, snemanjih in več krogih avdicije je odločevalce nazadnje prepričal omenjeni dvojec.

Oba kviz spremljata že od otroških let

Predvsem Juša mladi že dobro poznajo iz oddaj Štafeta mladosti, Razred zase in Osvežilna fronta, ki jih je mogoče spremljati na Televiziji Slovenija. Slovi pa tudi kot gledališki improvizator, ki je v svoji karieri prejel največ nagrad v zgodovini Impro lige, kar 14.

"Kviz Male sive celice spremljam že od njegovega začetka in je ena mojih najljubših televizijskih oddaj. Prav neverjetno je, da je bil splet okoliščin tak, da se mi v preteklosti nikoli ni uspelo tudi samemu preizkusiti v kvizu. Kakor koli pa se mi seveda zdaj zdi, kot da sem s tem, ko sem bil izbran za voditelja, dobil glavno nagrado. Mislim, da bo oddaja z mano nadaljevala svoje poslanstvo radovednosti in poučevanja na zabaven način, česar se neizmerno veselim," meni.

Sorodna novica V 25 letih v Malih sivih celicah zastavili 10.000 vprašanj

Rok pa je javnosti znan predvsem kot stand-up komik: "Oddaja Male sive celice je zame ena izmed redkih oddaj, ki me spremlja že vse moje življenje. Vodenje te kultne oddaje predstavlja nov, izredno pomemben mejnik v moji karieri. V delo sem pripravljen vložiti sebe v celoti in le upam lahko, da bodo to zaznali tudi gledalci in tekmovalci ter me vzeli za svojega. Vem, da je kviz Male sive celice pravzaprav gibanje, ki živi po številnih osnovnih šolah po Sloveniji, in vesel ter hvaležen sem, da sem dobil priložnost, da postanem del tega," pa je o oddaji, ki preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev, povedal Rok.

Urednica Maruša Prelesnik Zdešar je prepričana, da so prek avdicije izbrali entuziastična, inteligentna, vedoželjna in predvsem empatična soustvarjalca oddaje, ki v novi sezoni prinaša tudi nekaj vsebinskih sprememb. "Rok in Juš predstavljata tip voditelja, ki mu mladi zaupajo, kar je izredno pomembno, ko ustvarjaš kviz za otroke. Z zaupanjem pride sproščenost, pritisk zmage popusti in v ospredje pride želja po znanju in novih, neprecenljivih življenjskih izkušnjah," je dejala.