Želita si, da bi bili življenjski izzivi v prihodnje manj hudi. Foto: TV Slovenija
Želita si, da bi bili življenjski izzivi v prihodnje manj hudi. Foto: TV Slovenija

V oddaji Dnevna soba z Bernardo Žarn sta gostovala voditeljica in vplivnica Nina Osenar in nekdanji hokejist Dejan Kontrec, ki sta govorila o turbulentnem obdobju hudih zdravstvenih težav, družinskih izzivov in neskončne ljubezni.

Nina Osenar v svoji knjigi V objemu življenja piše o bolezni, a tudi o ljubezni. Potem ko je bilo zaradi bolezni ogroženo njeno življenje, je želela pomagati drugim, ki so se znašli v podobni situaciji: "Ko sva se poročila, je bil zame čudež, da sem v poročni dvorani lahko stala poleg ljubezni svojega življenja. Da sem ostala živa, vstala in celo stala na odru. Nekaj let sem živela s potencialno odpovedjo vseh notranjih organov, zato se vedno razveselim, da lahko kje gostujem. Presrečna sem, da je iz tako trpke življenjske preizkušnje nastala tako lepa knjiga."

S knjigo je želela predvsem olajšati pot tistim, ki bolehajo za enako – za kronično utrujenostjo oziroma migaličnim encefalomielitisom – ali podobno hudo boleznijo. Obenem pa je v znanstvenem delu knjige želela tudi opozoriti zdravnike, da hitreje in bolje obravnavajo ljudi, ki potožijo za simptomi, saj sama ni imela te sreče. "Bilo je zelo boleče," dodaja.

V knjigi je pevka in voditeljica poudarila tudi neizmerno pomoč moža, hokejske legende in generalnega sekretarja Hokejske zveze Slovenije, Dejana Kontreca, ki je soprogi ob slabi novici dejal: "Ne skrbi, jaz bom poskrbel zate, vedno bom poskrbel zate. Kar koli se zgodi, kakršna koli bo diagnoza, mi je vseeno, ker te imam neskončno rad. Če ne boš mogla jesti, te bom nahranil jaz, če ne boš mogla hoditi, te bom nosil." Ob tem je dodal, da takrat, ko je to dejal, zdravstveno stanje Nine še ni bilo tako hudo, a je v isti sapi povedal, da je pozneje to zares tudi počel.

Večino težkih trenutkov sta že preživela

Omenil je tudi, koliko mu je pomenilo, da se je njegova soproga lahko vrnila na odre, saj je – podobno kot njegovo ponovno igranje hokeja po poškodbi – to smisel nekoga, ki ima takšno strast do nastopov. "Trudil sem se, da se pozdravi tako, da bo lahko kakovostno živela, res sem hvaležen, da se je to tudi zgodilo. Nisem si predstavljal, da se bo vrnila na tak način, a nama je uspelo in res sva lahko hvaležna." Povedal je tudi, da je v knjigi predstavljen kot junak, a priznal, da je tudi on prestajal izziv: "Boril sem se iz ljubezni do nje in otroka, da bi kvalitetno živeli. Marlon je bil kot otrok prikrajšan, saj je bil zelo navezan name, kar je normalno, saj je bil ves čas z mano. Za Nino je bilo to težko pozneje sprejemati, kar nekaj časa sta potrebovala, da zdaj Marlon ve, da je sposobna vse delati normalno. Težko mu je bilo gledati, da mamica nečesa ne zmore."

40-letnica je dejala, da je Dejan moral prevzeti veliko odgovornost, saj je doma z dojenčkom ostal praktično sam: "Nihče ni vedel, ali bom preživela. Z vseh strani so pritiskali nanj, prevzel je veliko odgovornost, da mi je verjel in se boril zame in bil moj glas." Ko je dokončala knjigo, je spoznala, da poleg ljubezni do partnerja in družine čuti tudi ogromno ljubezen do sebe: "Nikoli si ne bi mislila, da sem tako močna oseba."

Oba sta potrdila, da težkih trenutkov v zakonu praktično ni, saj sta jih večino preživela takrat, ko je bila Nina bolna. "Seveda si ne mislim, da življenje ne bo več postreglo z nobenim izzivom, to bi bilo naivno pričakovati. Gotovo pa si želiva nekoliko blažjih izzivov. Oba meniva, da morava partnerju življenje delati lepše, in ne napornejše," je sklenila.