Po številnih krajih se bodo na predvečer godu zvrstili sprevodi Miklavža, ki bo s svojimi spremljevalci parklji in angeli prišel med otroke in jim razdelil sladkarije, parklji pa bodo strašili poredne otroke. Foto: BoBo/Borut Živulović
Po številnih krajih se bodo na predvečer godu zvrstili sprevodi Miklavža, ki bo s svojimi spremljevalci parklji in angeli prišel med otroke in jim razdelil sladkarije, parklji pa bodo strašili poredne otroke. Foto: BoBo/Borut Živulović

Miklavževanje v različnih delih Slovenije poteka različno. Marsikje ga spremljajo še številne predpraznične prireditve, ponekod pripravijo tudi sejme, pohode, teke in koncerte.

V Ljubljani se bo v ponedeljek Miklavž ob 17. uri z vzpenjačo spustil po okrašenem grajskem griču na Krekov trg, kjer ga bo pričakalo spremstvo. Skupaj s parklji in zborom angelčkov bodo otrokom delili pecivo, sadje in bombone, nato bo pot nadaljeval proti magistratu in Prešernovemu trgu, kjer bo obdaroval otroke. Mimoidoči se lahko od danes do torka ustavijo pri kateri od stojnic Miklavževega sejma na Prešernovem trgu in kupijo dobrote iz testa, sadje in druga darila.

Praznični sejem so že odprli tudi v Mariboru, Miklavža pa bo v ponedeljek ob 17. uri mogoče srečati v Europarku. Tudi tam se pridni otroci lahko nadejajo obdaritve, z njim se bodo lahko tudi fotografirali. V Europarku se obiskovalci lahko sprehodijo po božično-novoletnem sejmu, na katerem so svoje ročne izdelke razstavili številni lokalni ponudniki.

Prihod prvega dobrega moža Miklavža v spremstvu angelčkov in parkljev bodo pripravili tudi v Celju v ponedeljek ob 18. uri na Glavnem trgu, kjer bo poskrbel za veselo presenečenje prav za vsakega najmlajšega obiskovalca, saj obljublja, da bo prinesel s sabo kup praktičnih darilc.

Ponekod bodo prihod Miklavža združili s prižigom praznične razsvetljave, med drugim v ponedeljek v Novem mestu. Ob 16.30 bo čarodej Toni zabaval Glavni trg s čarovnijami in vse zbrane pripravil na prihod Miklavža in novomeškega podžupana. Skupaj bosta ob 17. uri slovesno prižgala lučke in tudi uradno naznanila advent v mestu.

Prihod Miklavža bodo med drugim pripravili tudi v Slovenj Gradcu, Kranju, Žalcu, na Bledu, v Murski Soboti, Kočevju in Litiji. Ponekod prihod Miklavža zaznamujejo s tekom, med drugim na Ravnah na Koroškem, kjer bo prav danes že osmi Miklavžev tek v "cik caku".

Na Jesenicah so že v petek pripravili Miklavžev dobrodelni turnir v kerlingu v Športni dvorani Podmežakla. V ponedeljek si bodo lahko otroci in njihovi starši v Kinu Železar ogledali otroško predstavo Skoraj najboljši cirkus v izvedbi Teatra Cizamo, obiskal pa jih bo tudi Miklavž v družbi angelov in parkljev.

V Novi Gorici je otroke Miklavž obiskal že v petek, ko so v mestu prižgali praznično razsvetljavo, začel se je tudi Miklavžev sejem. Odprli so tudi drsališče na zunanjem prireditvenem prostoru pred nakupovalnim središčem Supernova Mercator Nova Gorica.

Miklavža se bodo danes razveselili tudi otroci iz rejniških družin. V Kulturnem domu Radomlje na tradicionalnem miklavževanju, ki ga organizira domžalski Rotary klub, si bodo otroci skupaj z družinami ob 17. uri ogledali prav posebno baletno-plesno predstavo Biserni zaliv. Po koncu predstave jih bo obiskal in obdaroval prvi dobri mož.