Spodnji 25-metrski del kompozicije že dobiva svojo obliko. Foto: Organizator
Spodnji 25-metrski del kompozicije že dobiva svojo obliko. Foto: Organizator
Najvišji kres v Sloveniji
Leta 2005 so člani društva postavili najvišji kres v zgodovini Slovenije. Foto: Organizator

Mladi z Dolenjskega so letos začeli postavljati nov svetovni rekord, saj nameravajo zgraditi kres, višji od 37,50 metra, kolikor znaša trenutni Guinnessov rekord.

Mladi se na kresovanje pripravljajo že vse leto, pred nekaj tedni pa so začeli še sestavljati posamezne dele skoraj 40-metrske kompozicije.

Več o svetovnih rekordih Slovencev, si lahko preberete tukaj.
Kres je zastavljen v obliki šestkotnika, vsakega izmed njegovih robov pa predstavlja približno 25 metrov dolga smreka. Na ta temeljni sestav bodo postavili še približno 15-metrsko leseno "špico", notranjost pa bodo zapolnili z lesnimi odpadki, s starimi tramovi in podobnim. Vseh šest stranic bodo še obložili z lesnimi obžaganci, ki bodo kresu dale končno obliko.

Kresovanje bodo popestrili tudi s programom
Člani društva, ki že ves mesec garajo na gradbišču prihodnjega najvišjega kresu na svetu, pa ne bodo imeli možnosti prav dolgo uživati v pogledu na dograjeno mojstrovino, saj ga bomo 30. aprila tradicionalno zakurili.

Ob tem pripravljajo tudi bogat spremljevalni program s člani Ansambla Roberta Zupana in s pevko Brigito Šuler. V Boštanju ta večer pričakujejo kar 10.000 obiskovalcev.

Sicer pa je Društvo s svojo tradicijo gradnje posebnih prvomajskih kresov začelo leta 2002, leta 2005 pa so postavili najvišji kres v zgodovini Slovenije, visok 25,86 metra.

Tanja Kozorog