Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Kolesarji bodo z različnimi težavnostnimi stopnjami vrtenja pedalov torej določali praznično vzdušje v mestu vrtnic. Za več luči se bo treba bolj potruditi.

"Ni tako preprosto, kot je videti, je kar naporno," je povedal dijak šolskega centra Nova Gorica Filip Makuc, ki je dodal, da so morali pri razvoju patenta uporabiti veliko znanja elektrike, strojništva, tudi znanje mehatronike.

Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Dijaki so inovacijski sistem prazničnih luči na nožni pogon razvijali med korono, ko sicer šole in prakse ni bilo. "Ja, seveda je bilo prijetno biti spet v šoli. Je razlika, da nisi stalno za računalnikom. Smo pa še vedno morali spremljati pouk na daljavo, tudi med tem našim prazničnim delom," je povedal dijak Šolskega centra Nova Gorica Matjaž Zalatel.

Projekt je zahteven, poudarjata oba mentorja.

"Tukaj imamo sedem težavnostnih stopenj. Mi si poljubno nastavimo vsako stopnjo posebej. Ko vrtimo pedale, proizvajamo električno energijo, ki jo delno akumuliramo v naše akumulatorje, delno pa naše smrekice tukaj napajamo z njimi," je pojasnil profesor Matjaž Marušič. Profesor Matej Pinosa pa je dodal: "Tega ne delamo vsak dan. Se pravi smo morali najprej zadeve dobro preštudirati. In ko smo imeli koncept, smo nalogo predali dijakom."

Podžupan Simon Rosič pa je povedal: "Lahko rečem, da je v teh kolesih ogromno simbolike. Simbolike tega prostora. Ne nazadnje nahajamo se v težkih epidemioloških časih. In simbolika teh koles je ta da poganjamo kolesje pogumno naprej."

Zanimanja za uporabno kolesarjenje je ogromno, tako da bo Nova Gorica očitno letos polna prazničnih luči.

Praznično v Novi Gorici

Prav posebno darilo za starostnike
V prazničnem času pa so občani Medvod pripravili prav posebno presenečenje stanovalcem doma starostnikov. Pred domom so postavili veliko smreko, na njej so zasvetile luči, občani pa so jo okrasili z okraski. Na tabli ob smreki pa zbirajo risbe in lepe misli za stanovalce in zaposlene v domu.

Medvodčani pred dom starostnikov postavili veliko smreko