Odprti mikrofon je namenjen vsem ljubiteljem akustične glasbe, odigrane v živo. Foto: Luka Ovčar
Odprti mikrofon je namenjen vsem ljubiteljem akustične glasbe, odigrane v živo. Foto: Luka Ovčar
Odprti mikrofon je priložnost, da svoj glasbeni talent predstavite občinstvu. Foto: Luka Ovčar
Zasedba Gutti se je v sklopu Odprtega mikrofona predstavila v akustični različici. Foto: Gutti
Organizatorji so pod odrom že opazili znanega slovenskega producenta in tudi nekaj takih ljudi, ki se gibljejo v glasbenih krogih. Foto: Organizator

Odprta turneja je skupno ime za sklop dogodkov, znanih pod imenom Odprti mikrofon, ki bodo jeseni v vseh večjih slovenskih mestih, od Kopra, Nove Gorice, Kranja, Novega mesta, Maribora do Ljubljane. Decembra bo v Ljubljani sledil sklepni dogodek s povabljenimi nastopajočimi s turneje in nastopom znane slovenske glasbene skupine.

Oder je na voljo tako kakovostnim začetnikom kot tudi izkušenejšim posameznikom ali skupinam, ki bi se radi predstavili v "unplugged" različici. Naj bo rap, pop, rock, džez ali folk, vsem nastopajočim so na voljo dve elektroakustični kitari ter trije mikrofoni, ki poskrbijo za zanimivo akustično preobleko posameznega žanra. Poudarek je na druženju glasbenikov, izmenjavi mnenj, stikov, sklepanju novih poznanstev in seveda predstavitvi svoje glasbe ter igranju v živo. Na večer se zgodi do 10 različnih nastopov (in glasbenega gosta), tekmovanja ni, nagrade pa nastopajočim določi žreb.

Na naša vprašanja o Odprti turneji sta odgovarjala Vid Polončič Ruparčič in Javor Škerlj Vogelnik.

Komu so namenjeni dogodki pod imenom Odprti mikrofon?
Odprti mikrofon je namenjen vsem ljubiteljem akustične glasbe, odigrane v živo. Raznolikega večera se lahko udeležite v vlogi poslušalca, če se ukvarjate z glasbo, pa lahko na odru kaj zaigrate in zapojete. Izvajalci se morajo predhodno prijaviti s svojimi demoposnetki. Vsa glasba je odigrana v živo, brez matric.

Kako odločite, kdo je za nastopanje dovolj kakovosten?
Za nastopanje so primerni vsi izvajalci, ki po oceni organizatorja sodijo v sklop določenega dogodka. Ocena temelji na slišanih demoposnetkih in izkušnjah glasbenikov. Na enem dogodku se zgodi od osem do deset nastopov. Tekmovanja ni.

Kje in kdaj bodo dogodki potekali?
Odprta turneja pomeni sklop šestih Odprtih mikrofonov, ki se bodo odvili v Ljubljani 8. oktobra v Hugo Barrera Clubu, v Kopru 22. oktobra v Pubu 33, Mariboru 29. oktobra v Jazz Klubu Satchmo, v Kranju 13. novembra v Klubaru, v Novem mestu 19. novembra v baru Totalček in nazadnje spet v Ljubljani 26. novembra v Hugo Barrera Clubu. Sledi tudi večji sklepni dogodek v Ljubljani, katerega točna lokacija in datum bosta znana naknadno.

Se je v lanski sezoni v okviru Odprtega mikrofona predstavilo kakšno znano ime?
V akustični različici smo gostili odlično indierock skupino Gutti, pa tudi nekaj skupin in posameznikov, ki se že počasi, a vztrajno prebijajo skozi grmovje slovenske glasbene scene. V prihodnje se bomo potrudili, da privabimo na dogodke še več uveljavljenih, pa tudi manj uveljavljenih posameznikov ali skupin.

Čigav nastop je bil najodmevnejši?
Izstopalo je več različnih izvajalcev, tako po slogu glasbe kot samem odrskem nastopu. Nekaj se jih je med seboj celo povezalo in ustvarilo manjše zasedbe (trio, duo), ki že preraščajo v konkretne projekte in so tako dobili priložnost nastopanja po raznih klubih. Poleg vsesplošnega druženja in zabave je povezovanje med samimi glasbeniki eden izmed glavnih namenov Odprtega mikrofona. Mi pa jim lahko nudimo določeno pomoč pri nadaljnjih korakih.

Lahko tak nastop služi kot nekakšen most za ustvarjalce, ki si želijo stopiti v stik z založbami?
V Angliji je znano, da po tovrstnih dogodkih hodijo t. i. "scouti" oziroma izvidniki založb, ki iščejo nove nadarjene glasbenike. Pri nas smo pod odrom že opazili znanega slovenskega producenta in tudi nekaj takih ljudi, ki se gibljejo v glasbenih krogih. S tem, ko bo Odprti mikrofon rasel, bo rasla tudi možnost, da bo nastopajoče opazila prava oseba, morda tudi kakšen založnik. Želimo, da čim več ustvarjalcev za nekaj minut zamenja svojo dnevno sobo s klubskim odrom. Če so iskreni, bodo opaženi, to je bistvo.

Slovenska glasba ima dober potencial, a malo možnosti, kjer bi ga lahko izpostavila, razvila in se kalila. Oder Odprtega mikrofona se trudi ponuditi to možnost.