Pivo in cvetje velja za eno najstarejših glasbeno-etnoloških večdnevnih prireditev pri nas. Po lanski odpovedi so jo letos izvedli, a v precej okrnjeni obliki. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Pivo in cvetje velja za eno najstarejših glasbeno-etnoloških večdnevnih prireditev pri nas. Po lanski odpovedi so jo letos izvedli, a v precej okrnjeni obliki. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Zaradi zdravstvenih razmer ta tradicionalna etnološko-zabavna prireditev, ki je v prejšnjih letih privabila več kot 100 tisoč ljudi, letos poteka v precej omejen obsegu. Festival so s štirih dni skrajšali na dva, odprli so ga v petek s tradicionalnim zabijanjem pipe v sod, ob koračnici Laške pihalne godbe in mažoretk ter v družbi hmeljske princese.

Gneča je bila pričakovano veliko manjša kot prejšnja leta, je za Radio Slovenija poročal Matija Mastnak.

Novost letošnjega programa je Laška kuhna, ki obiskovalcem ponuja kulinarične užitke največjih lokalnih mojstrov gastronomije in je tesno prepletena z blagovno znamko Okusiti Laško. Dogajanje so sicer popestrili še nastopi pihalne godbe, mažoretk in domače bobnarske skupine.

Pri glasbenem programu so se, kot je za STA pred dogodkom pojasnil programski direktor festivala Urban Centa, glede na letošnje pogoje izvedbe odločili za "odštekano glasbo" in v celoti akustično izvedene koncerte. V program so vključili prepoznavne glasbene izvajalce, kot so Big Foot Mama, Hamo & Tribute 2 Love, Nipke in MRFY. Šank Rock bodo ob drugačni izvedbi svojih pesmi nastopili z Alyo, Omarjem Naberjem ter operno pevko Ireno Yebuah Tiran.

Vstopnice na koncerte si je bilo sicer treba prislužiti – prednost imajo namreč tisti, ki so v Laško prišli peš in so se za takšno pot tudi uradno prijavili. Odziv je bil izjemen, saj so bili vsi ležalniki zasedeni že pred dogodkom, so sporočili organizatorji.

A kljub spletni "obljubi" nekateri na koncu v Laško vseeno niso prišli (povsem) peš, je še poročal Matija Mastnak. "Malo smo vmes štopali, ker je bilo prevroče," je povedala obiskovalka iz Velenja, druga pa priznala, da se je do Laškega kar pripeljala z avtomobilom.

Na prizorišču dogodka pa se je mogoče tudi cepiti proti covidu-19 – tam je namreč na voljo mobilna ekipa.