Vsi nastopajoči na prvem večeru Panča 2009, vključno s povezovalcem programa. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Vsi nastopajoči na prvem večeru Panča 2009, vključno s povezovalcem programa. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Panč 2009

Seveda je bil na prvem večeru s fotografsko in snemalno opremo tudi MMC.

Če ste ga zamudili, ste prikrajšani za "stand-up odgovore" na veliko vprašanj. Na primer:

"Kaj se dogaja z žogicami za loto, medtem ko čakajo na žrebanje?"
"Zakaj je najprej obstajala ptičja gripa, potem svinjska? In zakaj se sedaj imenuje nova gripa? Ji sledi gripa v akciji?"
"Zakaj smo v stanju vinjenosti tako pugumni na ljubezenskem področju?"
"Kam gledate sotrpine v savni?"
"Kakšen bi bil najuspešnejši slovenski film in kdo bi v njem igral?"

4:2 za domačine
Glede na to, da sta nastopila tudi dva komika iz Hrvaške (Marina Orsag in Domagaj Pintarič), seveda ni manjkalo šal na račun slovensko-hrvaških odnosov in poskusa "govoriti nekaj, česar ne razumeš" (slovenščina iz ust Hrvata).
Preostali štirje (Sašo Stare, Klemen Bučan, Janez Usenik in Boštjan Gorenc - Pižama) so se lotevali vseh mogočih področij - od spominov na otroštvo do domoljubnih literarnih slovenskih klasikov, ki kar kličejo po sodobnejših interpretacijah že tolikokrat "obvezno prebranih in gledanih mojstrovin", ki so zasijale v bogatem čutu in nadarjenosti za glasbeni (predvsem rave in rap) posluh.

Dinozavrski smeh, ledena kava, kepica sladoleda, neverjetna sproščenost
Večer, na katerem je vlogo povezovalca programa med posameznimi nastopajočimi prevzel direktor festivala Andrej Težak - Tešky, je minil v izredno sproščenem vzdušju in na srečo v lepem poletnem vremenu. Občinstvo je z veseljem sodelovalo pri nalogah in se smejalo, žvižgalo in ploskalo. Obiskovalci so tako pred nastopi komikov in tudi po njih druženje in kramljanje izkoristili za pokušanje prijetnih poletnih kulinaričnih osvežitev, saj sta bila na voljo brezplačna ledena kava in sladoled. Slišali pa smo tudi takšen vzklik navdušenja: "Dober je ta dinozaver Panč, komaj čakam na jutri in nedeljo, da se spet nasmejim."

Še dva dneva, torej 2 x 6 nastopajočih
Kot že rečeno, prvemu sledita še dva dneva festivala. Organizatorji zatrjujejo, da je nekaj kart še na voljo.

Pozornost velja usmeriti le na vreme, kajti v primeru dežja bodo predstave namesto na grajskem dvorišču z začetkom ob 21. uri v dvorani Palacij in zaradi prostorske omejitve razdeljene na dva termina (ob 19.30 in 22.00). Organizatorji bodo odločitev o tem objavili do 17.ure na svoji spletni strani, kjer si lahko preberete tudi natančen program in informacije o nastopajočih.

_______________________________________________________________

Priložena galerija vas vabi k ogledu fotoutrinkov s prvega večera Panča 2009.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

Panč 2009