V središču Velenja se je danes začel največji otroški festival v Sloveniji. Častna pokroviteljica letošnjega festivala je olimpijska prvakinja Janja Garnbret, osrednja tema pa je Narobe svet. To je Pikin svet, otroški svet, svet, stkan s samosvojimi pravili. Vse je narobe, a obenem v najlepšem redu.

"Pri Piki je vse narobe – narobe nosi nogavičke, spi z nogami na vzglavniku," je za Radio Slovenija povedala direktorica festivala Velenje Barbara Pokorny. Organizatorji po njenem menijo, da kdaj pa kdaj to, kar naredijo otroci in je v očeh odraslih narobe, ni tako zelo narobe. "Lahko se naučimo, da včasih stvari lahko pogledamo tudi nekoliko drugače," je še poudarila.

Pika Nogavička tako za pet dni prevzema mestno oblast. Po besedah organizatorjev festivala, ki poudarjajo pomen kakovostnega preživljanja skupnega časa z otroki, je Pika tudi vsestransko ustvarjalna deklica – ustvarjalno razmišlja, govori, se samosvoje oblači in vse počne na svoj način. Prav zato je ustvarjalnost vedno bila in ostaja rdeča nit vseh Pikinih festivalov. Osrednja prizorišča letos so Titov trg, Rdeča dvorana, mestno igrišče, prvič se selijo tudi k parku pred gimnazijo.

Obiskovalce bodo umetniško izzvale različne četrti

V velenjski Rdeči dvorani bo tako na voljo 40 delavnic, ki spodbujajo ustvarjalnost, v vsaki umetniški četrti 33. Pikinega festivala, ki je vztrajal tudi med pandemijo covida-19, bo prisoten drugačen umetniški navdih. Obiskovalce bodo tako izzvale likovna, glasbena, knjižna, filmska, muzejska, galerijska, lutkovna in plesna četrt.

S Pikinimi predstavami se bo, prav tako v Rdeči dvorani, poigrala Čira-čara iluzij. 20 interaktivnih postaj na Titovem trgu bo postavljalo izzive ustvarjalni igrivosti. Na festivalskem dogajanju bodo raziskovali tudi nenavadno urejen Pikin kamp ter oblikovali edinstvene pričeske in originalna oblačila. Po vsem mestu bo tako skoraj 100 ustvarjalnih kotičkov.

V Galeriji Velenje se jim je že pridružil znameniti Radovedni Taček, lik nekdanjega televizijske oddaje. "To je prav gotovo kultni lik, ki ga žal mlajše generacije skoraj ne poznajo. Fantastično se mi zdi, da bo, čeprav je lutka, živ med njimi," je povedala kustosinja razstave o Marjanu Mančku Milena Koren Božiček.

Letos je Pikinih odrov šest. Pikin festival bodo sklenili v sredo s plesno četrtjo na Velenjski promenadi. "Verjamem, da bo to še en razigran festival," je še dejala direktorica Pokorny.