Langi, ki je bila ustanovljena pred desetimi leti, besedila piše Prekmurec Feri Lainšček. Foto: MMC RTV SLO
Langi, ki je bila ustanovljena pred desetimi leti, besedila piše Prekmurec Feri Lainšček. Foto: MMC RTV SLO
Langa in Civili
Na Emi so, 'obogateni' s skupino Civili, navdušili in le za las vozovnico za Beograd izgubili z Rebeko Dremelj. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski pevci so na odru z glavo drugje, lepa besedila izvajajo, kot bi brali pisma.

Mišo Kontrec, Langa
Reportaža s koncerta v Lendavi

je prepričan Mišo Kontrec, član skupine Langa.

Ob svetovnem dnevu Romov je MMC iz pogovora s polovico "duše" ciganske premurske etnoskupine, Mišem Kontrecem, skušal izvedeti, kakšno je njihovo mnenje o slovenski popularni glasbi in svetovni romski glasbi, kdo na njihove koncerte najpogoste zahaja in še veliko več. V njihovih članih brez dvoma gori ogenj, zato nič čudnega, da so se poimenovali Langa, kar pomeni plamen.

Že pri prvem vprašanju pa nas je Mišo popravil - dejal je, da se imata z bratom Jožetom za Cigana, zato tudi vedno pravita, da izvajata cigansko glasbo, in ne romsko. "Drugi se morda imajo za Rome, midva pač ne."

V čem se ciganska glasba razlikuje od popularne, "zahodnjaške" glasbe?
Uh, razlik je ogromno. Iz nje kar kipi življenje, ritem je povsem drugačen, temperament je nezamenljiv. Tudi način izvajanje je povsem drugačen. V komercialni glasbi velikokrat pogrešam tisto "piko na i", ki smo jo Cigani sposobni dati svojim pesmim.

Preberite tudi:
- Intervju z Jožkom Horvatom Mucem
- Kako je na ista vprašanja odgovoril Stane Baluh?
- Romski jezik izginja

Kakšno je vaše mnenje o slovenski popularni glasbi?
Tukaj moram najprej omeniti Ota Pestnerja, ki je zelo poseben pevec, tak, ki je v pesmi sposoben dati vso dušo. Ne me narobe razumeti, ne trdim, da slovenski izvajalci nimajo duše ali energije, a kar oni kažejo, ni tisto pravo. Na odru je veliko pretvarjanja, večkrat opazim, da so med nastopom z glavo čisto drugje, nekateri izredno lepa besedila izvajajo, kot bi brali pisma. Najbolj spoštujem skupini Terrafolk in Šukar, med ženskami pa nedvomno Nušo Derenda. Nuša je edina, ki pokaže izjemno energijo.

Veljate med Romi za zvezde? Kdo je vaše najzvestejše občinstvo?
(Smeh). Vesel in srečen sem, da naju z bratom cenijo in spoštujejo tako Romi kot tisti, ki to niso. Po uspehu na Emi so naju klicali z vseh koncev Slovenije. Še zdaleč pa se Langa nima za zvezde, kje pa, ostajamo skromni. Saj vidite, kaj naredi slava, nekateri slovenski glasbeniki so, potem ko so se prepričali, da so slavni, cene nastopov začeli navijati do neba ...

Sicer poslušate romsko glasbo, kdo je vaš najljubši romski izvajalec?
Imen ne morem izpostaviti, cigansko glasbo z največ duše pa izvajajo madžarski Cigani, s katerimi smo tudi mi sodelovali, in ruski Cigani.

V videoposnetku na desni si oglejte nastop Lange z letošnje Eme.

Ste za uspešnico Za svobodo divjega srca že posneli videospot?
Ravno jutri bi ga morali snemati, seveda v našem Prekmurju, a smo zaradi dežja snemanje prestavili. Še vedno pa drži, da bo v njem nastopila mis Slovenije Tadeja Ternar.

A. P.

Slovenski pevci so na odru z glavo drugje, lepa besedila izvajajo, kot bi brali pisma.

Mišo Kontrec, Langa
Reportaža s koncerta v Lendavi