Alfi Nipič bo letos praznoval 80. rojstni dan. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Alfi Nipič bo letos praznoval 80. rojstni dan. Foto: TV SLO, zajem zaslona

"Ne le v Mariboru, od koder je doma Alfi Nipič, ne le v Jarenini sredi Slovenskih goric, kjer živi v svoji hiši, ne le na Štajerskem, po vsej Sloveniji je beseda Alfi tako rekoč ljudska. Kakor nihče dodatno ne sprašuje, kaj je to Drava, Pohorje, Maribor, tako razen kakšnih resnih turistov od drugod, nihče ne vpraša, kdo ali kaj je Alfi." To so besede Toneta Partljiča v uvodu biografije, ki kmalu prihaja na knjižne police.

V knjigi je zajeto Alfijevo življenjsko delo – glasbena kariera, ki traja več kot 60 let, je povedal v oddaji Dobro jutro. V biografiji je okrog 350 fotografij, med njimi so tudi poročne fotografije. To je eden izmed letošnjih jubilejev, z ženo je praznoval zlato poroko. "50 let sva poročena, že predtem pa sva bila fant in dekle deset let, poznava se že 60 let."

Kako je glasba, zaradi katere je bil ves čas na poti, vplivala na njegovo družinsko življenje? Kot je povedal, je v času, ko je deloval v skupini Avseniki, bil bolj malo doma. "Vsak mesec smo imeli 21 koncertov – julij, avgust smo bili prosti, ker smo imeli dopust. In januarja smo bili v Berlinu, kjer smo snemali albume. To je bilo najnapornejše obdobje."

Kako je glasovno zdržal tak tempo? "Imel sem srečo, še zdaj nimam nobenih težav glasovno."

Glasbo ima v krvi, kot je povedal v biografiji. Njegova kariera se je nadaljevala po Avsenikih oziroma se nadaljuje še danes. Prejel je ogromno priznanj, nagrad, med drugim red za zasluge ... "Moje največje nagrade so zbrane v knjigi. To je en lep spomin, to je bilo vse spontano, to je prehajalo iz enega časa v drugega. Ukvarjal sem se z več zvrstmi glasbe, vedno rad poudarim, da sem bil dve leti v Zagrebu z eno odlično rock-pop skupino, s skupino Klan sem posnel tudi dve plošči, ki sta izšli pri Jugotonu. To so lepi spomini. Takrat, ko sem se začel ukvarjati z glasbo, mi je profesorica, ki je bila operna pevka, rekla: 'Vidim, da te bo zaneslo nekam drugam, da ne boš ostal v gledališču.' Ampak zdaj pa vidim, da bom na koncu ostal v gledališču, tam bom 7. septembra imel jubilejni koncert v SNG-ju Maribor."

29. junija se v Jarenini odpira muzej Alfija Nipiča, odprtje bo zaznamovano z glasbo.

Alfi Nipič, ki bo 17. septembra praznoval 80 let, je v oddaji Dobro jutro tudi zapel. Prisluhnite njegovemu nastopu.

Na obisku: Alfi Nipič