Jerci Zajc je lansko leto na maratonu delal družbo še en znan obraz TV Slovenija, Igor Jurič. Foto: MMC RTV SLO
Jerci Zajc je lansko leto na maratonu delal družbo še en znan obraz TV Slovenija, Igor Jurič. Foto: MMC RTV SLO
Špela Grošelj
Špela si je za cilj zastavila le, da progo preteče. Čas ji ni pomemben. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Novinarka in voditeljica informativnega programa Televizije Slovenija Jerca Zajc se s tekom ukvarja precej intenzivno, zato si je za letošnji cilj na maratonu zastavila 42 kilometrov, a zdravje ni bilo na njeni strani: "Ko sem letos tekla na teku trojk, na 28 kilometrov, sem si poškodovala koleno in zato celo poletje po nasvetu zdravnika nisem tekla. A športu se vseeno nisem odpovedala - veliko sem plavala, kolesarila, hodila v hribe, teči pa sem začela šele konec avgusta."

Jerca ob tem še pravi, da bo zato najverjetneje tekla le na 21 kilometrov, si je pa zastavila nov cilj: "Namen imam teči pod eno uro in 34 minut, kar je moj najboljši rezultat."

In kako potekajo njene priprave na maraton? "Vedno tečem sama, saj ne maram prilagajti svojega ritma komu drugemu, pa tudi zaradi urnika dela se je težko še s kom dogovoriti. Zato vedno tečem sama. V družbi glasbe, seveda," razlaga simpatična svetlolaska in dodaja, da med treningom nima nobenega posebnega režima prehranjevanja, le nekaj dni pred maratonom navadno poje več špagetov, po teku pa ji včasih zadiši čokolada, ki je sicer ne je ravno pogosto.

Tudi Špeli jo je zagodla poškodba
Tudi Špela Grošelj, ki se je lani maratona udeležila prvič, letos nima sreče - tudi njo je namreč na poti do cilja (pretečenega polmaratona) ustavila poškodba pokostnice na nogi. "Zato se zdaj nisem še nič pripravljala. Tekla sem pred dopustom, zdaj pa bolj hodim na Šmarno goro," razlaga pevka in dodaja, da teče le ljubiteljsko, zato si za cilj zastavi le, da progo preteče. Čas ji ni pomemben.

Lani je, kot nam je razložila, tekla na deset kilometrov in pol, pripravljala pa se je tako, da je vsak dan tekla po pet kilometrov, nato še trikrat po deset, en teden pred tekmovanjem pa nič. "Sem se pa držala tega, da sem pred maratonom jedla več ogljikovih hidratov," še pravi Grošljeva.

Obe tekačici smo povprašali tudi, ali ju bo spremenjena trasa letošnjega maratona kaj motila. Jerca pravi, da tudi med treningom nikoli ne teče po isti trasi, Špela pa je prepričana, da ni nobenega razloga za to, da bi morali vsako leto teči po iti poti.