Kako zvabiti na festivale čim več ljudi? Foto: MMC RTV SLO
Kako zvabiti na festivale čim več ljudi? Foto: MMC RTV SLO
Schengenfest 2010
Schengenfest je bil letos najbolj obiskan drugi dan dogajanja. Foto: MMC RTV SLO
Metalcamp 2010
Za metalske počitnice je tudi letos skrbel Metalcamp. Foto: Metalcamp.com

1.500 obiskovalcev na Njoki Summer festivalu, več kot 2.000 obiskovalcev na poletni Splash Pokovki, prek 8.000 obiskovalcev na študentskem vikendu inteligence in cvička (ŠVIC) v dveh dneh in okoli 10.000 obiskovalcev na Schengenfestu v treh dneh - to so uradne številke organizatorjev vseh štirih festivalov, ki so letos skrbeli za glasbeno-družbeno popestritev vročih dni.

Na MMC-ju pripravljamo za prihodnje dni podrobnejši pregled poletnega festivalskega dogajanja pri nas.

Organizatorji so se letos v večini primerov odločili za preverjeno formulo in ponudili njihovim obiskovalcem domače uveljavljene glasbene popestritve, ob nekaterih svetlih izjemah. "Letos imamo manj popularnih in več kakovostnih skupin," je o glasbenem izboru po Rock Otočcu za MMC komentiral oče festivala Franci Kek.

Med nastopajoči (i)zbor na oder ob reki Krki so se letos med drugim vrnili člani skupine Niet in z njimi nov član skupine Borut Marolt. Ta je po nastopu za MMC potarnal, da na domačih festivalih predvsem pogreša mlade tuje skupine, ki do slovenskih poslušalcev sploh ne pridejo.

Slovenija potrebuje festivale
Bi bil torej odgovor v festivalu, kot je na primer srbski Exit? "V Sloveniji bi težko naredili večji in odmeven festival, kot je na primer Exit, saj trenutne gospodarske razmere tega ne dopuščajo," je mnenja Manca Šalehar, članica organizacijskega odbora festivala Švic.

"Slovenija ga potrebuje in s časom se bo videlo, če bo kakšen zrasel na naših tleh. Mogoče ne ravno v obsegu Exita, a primerno našemu okolju. Medtem pa so slovenski festivali odlična izbira za poletno festivalsko življenje," se delno strinja z njo Bojan Rojko, vodja promocije letošnjega tridnevnega festivala ob reki Kolpi.

Rešitev je več
Drugačnega mnenja so organizatorji letošnjega plesnega dogodka poletja, poletne Splash Pokovke: "Če že, potem v manjšem obsegu. Po drugi strani pa je dobro, da je festivalov več, tako da vsak resnično lahko najde nekaj zase in za svoj glasbeni okus."

Vendar rešitev ni le v enem festivalu, so mnenja organizatorji letošnjega Njoki Summer festivala. "Potrebovali bi morda en večji res zelo velik in osrednji festival , s tem da je vedno dobro imeti nekaj dobrih lokalno in širše po Sloveniji poznanih festivalov, glede na bližino Italije in Avstrije, kjer je večja kupna moč in število prebivalstva. A mislimo, da bi se sprva težko kosali z njimi, imamo pa vseeno Metalcamp, ki je eden največjih metalskih dogodkov v Evropi."