Program Pravljičnega Celja se bo tudi letos začel s prižigom luči 26. novembra, so sporočili z Zavoda Celeia Celje in dodali, da letos priložnosti za druženje in uživanje v prazničnem vzdušju ne bodo imeli samo najmlajši in družine, ampak tudi odrasli, ljubitelji adventa in unikatno okrašenih mest ter kulinarični raziskovalci.

"Celje z bogatim programom in letošnjimi novostmi tako ohranja in utrjuje položaj ene od treh najprepoznavnejših prazničnih destinacij V Sloveniji," je povedala direktorica Zavoda Celeia Celje Maja Voglar. Dejala je tudi, da program Pravljično Celje 2022 nagovarja tudi nove ciljne skupine. Doslej primarni skupini, družinam, se bodo letos pridružili tudi kulinarični raziskovalci "foodiji" ter domači in tuji ljubitelji adventnih praznikov ter unikatno okrašenih mest.

"Ljudje potrebujemo veselje, želimo si čarobnosti in topline, še posebej okoli praznikov, ki simbolizirajo upanje. Prav je, da z raznolikim programom in ponudbo ljudem pričaramo lep december," je na današnji novinarski konferenci o Pravljičnem Celju dejala celjska podžupanja Breda Arnšek. Obenem je izrazila zadovoljstvo, da je Pravljično Celje postalo blagovna znamka s tradicijo in primer dobre prakse povezovanja različnih deležnikov v mestu. Kot takšno mesto v svoji čarobni podobi privablja obiskovalce iz cele Slovenije, v prihodnje upajo, da tudi iz tujine, še pravi Arnšek.

Lučke bodo ponoči izklapljali, a le tam, kjer bo to mogoče brez večjih posegov

Zaradi energetske krize in draginje so se na celjski občini odločili, da namestijo in na celjskih ulicah letos prižgejo nekoliko manj lučk kot v preteklih letih. Delavci Elektrosignala, ki že ves november po mestu nameščajo praznično razsvetljavo, bodo letos namestili približno deset odstotkov manj prazničnih luči. Zaradi varčevanja se bodo luči izklapljale med 23. in 6. uro zjutraj, in sicer na odsekih, kjer je to mogoče brez dodatnih prevezav in večjih elektroinštalacijskih del. Vsi svetlobni elementi so izdelani v energetsko učinkoviti LED-tehnologiji.

Ob zmanjšanju števila prazničnih lučk, teh bo sicer letos več kot 115.000, se bo obogatila dnevna krasitev. Z njo bodo ulice in trgi privlačnejši, izložbe lokalov in trgovin bodo vabile k obisku ne le ponoči, ampak tudi čez dan. Mesto bo na splošno očarljivejše, bolj vabljivo tako za tiste, ki v njem delajo, in tiste, ki v njem živijo, kot za obiskovalce od blizu in daleč. Tako kot vsako leto bo na Trgu celjskih knezov postavljena smreka, visoka približno 12 metrov, celjske ulice bo krasilo tudi okrog 40 živih smrek.

Otroke bo vabil severni pol z velikanskim iglujem

Največja letošnja novost za otroke bo novo dogajališče na Krekovem trgu. Severni pol bo z velikanskim iglujem, snežaki velikani in drugimi junaki na voljo za prost obisk do 15. decembra, ob torkih in četrtkih pa bo tudi prizorišče animacijskih delavnic za otroke. Med drugim se bo božično-novoletni sejem preobrazil v Zakladnico daril. Ta bo od 16. decembra dalje v edinstveni praznični podobi zaživela na novi lokaciji, in sicer na Lilekovi in Gubčevi ulici.

Novo bo dogajališče s pravljičnim vrtiljakom na trgu na tržnici ter petkova in sobotna popoldanska druženja z glasbo, kulinariko in priložnostjo za nakupe daril pod skupnim imenom Decembrovanje. Temperaturo dogajanja bodo na Stanetovi ulici dvignile četrtkove Vročice z izbranimi pijačami in okusi, na tržnici bo prvič potekal Festival penin, v Celjskem domu pa Ustvarjalni Pop-Up z vrhunskimi slovenskimi ustvarjalkami in oblikovalkami. Po dolgih letih bo na celjskem drsališču na ogled tudi predstava na ledu Kraljestvo animiranih junakov v izvedbi članov Društva kulturnikov Celje.

V Pravljičnem Celju nikakor ne gre prezreti tradicionalnih koncertov z vrhuncem silvestrovanja s skupino Kingston, adventnih in drugih tematskih vodenj po mestu, predstav za otroke, tovarne daril in medvedkove dežele, priložnosti za pravljično fotografiranje v fotokotičkih, ogled svetlobne projekcije, nakupovanje unikatnih in drugačnih daril in druženje s prijatelji ob gostinskih hiškah.

"Verjamem, da bomo z novostmi in dvigom kakovosti dosedanjih vsebin v Celje privabili tako obiskovalce iz lokalnega okolja kot iz drugih slovenskih mest, pa tudi iz tujine. Spodbujamo zeleno mobilnost, uporabo Celebusa in vožnje z vlakom, postavljamo žive smreke in s kreativno dnevno okrasitvijo izložb lokalov, trgovin in mesta nasploh spodbujamo k preživljanju prazničnega časa na celjskih mestnih ulicah. Za program Pravljičnega Celja bomo, vključno z aktivno promocijo, namenili skupaj od približno 155 do 160 tisoč evrov," je še dejala Voglar.