Svojo drugo hčerko je Tanja rodila marca. Foto: RTV SLO
Svojo drugo hčerko je Tanja rodila marca. Foto: RTV SLO
Ksenija Horvat
Ksenija je rodila sinka Tarasa. Foto: RTV SLO
Uroš Zorman
Uroš Zorman bo prav kmalu postal očka. Foto: RTV SLO
Melanija in Donald Trump
Poroka leta je bila maja. Foto: Reuters
Sanja Grohar
Miss Slovenije je odšla na svetovni izbor na Kitajsko. Foto: RTV SLO
Sara Jereb
Sara Jereb je Supermodel Slovenije 2005. Foto: RTV SLO
Skupina Laibach je dobila nagrado za glasbeni stil leta 2005. Foto: EPA

Leto 2005 je bilo, kakor kaže, precej plodno leto. S svojimi novorojenčki so nas razveselile mnoge Slovenke. Med njimi pa je bilo kar nekaj takih, ki jih poznamo s televizijskih ekranov, odrskih desk ali od kod drugod.

27. marca smo izvedeli, da je igralka in pevka Tanja Ribič rodila hčerko. Z očetom Brankom Djurićem - Djurom sta jo poimenovala Ela. Skupaj imata še hčerko Zalo, Branko pa ima še sina Filipa iz prejšnjega zakona. V aprilu je hčerka solastnice ene izmed ljubljanskih televizij, Ajše Šunjič, dobila sestrico. Ajša se je v tem času že vrnila na svojo televizijo, kjer dela skupaj z Markom Žitnikom.

13. junija se je Viti Mavrič, njenemu možu Andreju in sinu Gašperju, pridružil še en korenjak, Andraž. Vita je pred kratkim želela pomagati možu Andreju pri skupnem projektu, vendar je sin Andraž precej zahteven otrok, tako da bo Vita še nekaj časa samo mama.

26. septembra je sinka Tarasa rodila prva od nosečih voditeljic dnevnoinformativnih oddaj na TV Slovenija, Ksenija Horvat. Ponosni očka prvorojenca je Peter Petrovčič, novinar tednika Mladina. Drugi novorojenček v dnevnoinformativnem uredništvu je hčerkica Manice Janežič Ambrožič, ki je na svet privekala 1. oktobra in se tako pridružila bratcu Anžetu.

17. novembra je svojega prvega otroka rodila tudi igralka Pia Zemljič. S ponosnim očkom Markom Mandićem sta ga poimenovala Voranc. 23. novembra pa je hčerkico rodila še tretja voditeljica dnevnoinformativnega programa TV Slovenija, Mojca Širok.

Zadnja slavna novorojenka v tem letu je bila Taja, hčerka Tinkare Zorec, članice popularne slovenske skupine Bepop, ki se je rodila 26. novembra.

V letu 2005 so nas torej z rojstvom otroka razveselile mnoge znane Slovenke, v letu 2006 pa lahko pričakujemo še nekaj znanih malih Slovencev. Prav kmalu naj bi rodila dolgoletna spremljevalka rokometaša Uroša Zormana. Svojega drugega otroka pričakujeta še pevka Pika Božič in nekdanja manekenka Vesna Janković. V veselem pričakovanju pa sta tudi igralka Mojca Fatur in najbolj znana Slovenka v ZDA Melania Knauss, ki se po novem piše Trump.

Poroke v letu 2005
Čeprav se v letu 2005 ni poročilo veliko znanih Slovencev, pomanjkanje porok odtehta veličastna poroka najslavnejše slovenske neveste.

Poroka leta je zaznamovala začetek leta, poročila sta se slovenska manekenka Melania Knauss in ameriški nepremičninski mogotec Donald Trump. Poroka je potekala v zvezdniškem slogu, saj so mladoporočenca v zakon pospremile tudi mnoge znane osebnosti.

V mesecu ljubezni se je s svojo dolgoletno ljubeznijo poročila voditeljica oddaje Tistega lepega popoldneva, Anja Tomažin. Z ženinom Matejem Križnikom sta takoj po poroki odšla na medene tedne.

Marko Vozelj iz glasbene skupine Čuki se je septembra poročil z izvoljenko Tino. Poroka je potekala v klasičnem slogu, nevesta je nosila dolgo belo obleko, mladoporočenca pa so svatje zasuli z rižem.

V novembru se je poročila še slovenska pevka Sandra Zupanc - Sendi. Z ženinom Adamom Klemmom sta svojo ljubezen najprej potrdila v Ljubljani, potem pa še v njegovem rodnem Novem Sadu.

Izbori v iztekajočem letu
V poplavi lepotnih in drugih izborov, ki so bili v letu 2005, smo Slovenci dobili svojo mis, najbolj simpatičnega Slovenca in še mnoge druge naj Slovence.

V Sloveniji se je v zadnjih letih uveljavilo mnogo lepotnih izborov za mis, kot so Miss Slovenije, Miss Universe, Miss Hawaiian Tropic, Lepo sosedo, Supermodel Slovenije, in izborov, kjer so poleg lepote in postave pomembne še druge lastnosti.

Tako smo Slovenci že aprila dobili svojo Miss Universe. Ta laskavi naslov si je prislužila Dalila Dragojevič, ki je maja odšla na svetovni izbor za Miss Universe v Bangkok. Sanja Grohar je septembra postala mis Slovenije. Na izboru, ki ima najdaljšo in najprestižnejšo svetovno tradicijo, Miss sveta, je Sanja nastopila 9. decembra na Kitajskem, nosila pa je obleko Urške Drofenik.

Oktobra je potekal izbor za Supermodel Slovenije. Supermodel 2005 je postala 20-letna Sara Jereb, ki bo Slovenijo zastopala na svetovnem tekmovanju v New Yorku, kjer se bo potegovala za ekskluzivno pogodbo z modno agencijo Ford, vredno 250.000 dolarjev. Zmagovalka akcije za Lepo sosedo je novembra postala 20-letna Neža Marolt. Na izboru, ki poteka od leta 1998, je prva spremljevalka postala Jana Goropečnik, druga spremljevalka pa Tina Semolič.

Novembra je potekalo tudi tekmovanje, kjer so izbrali Naj smrkljo in naj smrkavca. Najbolj simpatično dekle je bila po mnenju žirije 15-letna Ana-Marija Hribljan, najbolj simpatičen fant pa je postal 15-letni Peter Ferljan. Decembra je potekal finalni izbor za Miss Hawaiian Tropic, kjer je na ljubljanskem predizboru zmagala 24-letna Katarina Hrestak.

V letu 2005 so potekali tudi malce drugačni izbori in tekmovanja. Tako so v aprilu gledalci ljubljanske televizije izbrali najbolj simpatičnega Slovenca, svojega zmagovalca pa so izbrali tudi mediji. Najbolj simpatičen Slovenec po izboru gledalcev je postal nekdanji predsednik države Milan Kučan, po izboru medijev pa si je ta naslov prislužil Vasilij Žbogar.

Maja so bralci revije za moške FHM za najbolj seksi Slovenko izbrali voditeljico mnogih talentov Anjo Tomažin. Za femme fatale leta 2005 so bralci revije Eva oktobra razglasili nekdanjo mis Živo Vadnov. Poleg Žive so bile v ožjem izboru še Aleksandra Balzamovič, Anja K. Tomažin, Tina Gorenjak, Rebeka Dremelj, Katarina Čas, Nataša Matjašec, Pia Zemljič, Anja Rupel in Andja D. Marič.

Modni izbori
Modne revije pa so izbirale še, po njihovem mnenju, najlepše oblečenega Slovenca. Tako so si nagrado za stil 2005 v štirih kategorijah prislužili - nagrado za ženski osebnostni stil je dobila oblikovalka Lara Bohinc, za moški osebnostni stil pa Franci Planinšek. V kategoriji televizijskega stila sta nagrado prejela Violeta Tomič in oblikovalec Zoran Garevski, skupina Laibach pa je prejela nagrado za glasbeni stil leta 2005.