V sklopu festivala bo mogoče cvetje videti v umetnosti, rokodelstvu in kulinariki. Foto: Bohinj.si
V sklopu festivala bo mogoče cvetje videti v umetnosti, rokodelstvu in kulinariki. Foto: Bohinj.si

Festivalski dogodki bodo potekali do 4. junija na različnih lokacijah v Bohinju, ki obsega 24 vasi in se razprostira na več kot 300 kvadratnih kilometrih. Med dogodki so pohodi, delavnice, razstave ter glasbeni in kulinarični dogodki, vsi povezani s cvetjem. Na ogled bodo denimo vezenine s cvetličnimi motivi, na voljo delavnice uporabe divjih rastlin v kulinariki, vabijo tudi različna botanična vodenja.

Rastlinsko bogastvo širšega območja Bohinja dolgo vzbuja zanimanje botaničnih strokovnjakov in občudovanje ljubiteljev narave in njenih lepot, leta 2007 pa so v Bohinju na tej podlagi prvič pripravili tudi festival, se spominja direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Kot je poudaril, je mednarodni festival alpskega cvetja eden izmed treh stebrov, na katerih v Bohinju gradijo razvoj turistične destinacije in tudi razvoj samega kraja. "Festival kaže naš odnos do narave in biotske raznovrstnosti ter spodbuja spoštovanje okolja, v katerem živimo," je pojasnil.

Poudaril je, da s festivalom dokazujejo, da tisto, kar zapišejo v strategije in akcijske načrte, tudi resno mislijo in udejanjijo na področju trajnostnega razvoja. Skozi vsa ta leta je tako festival pripomogel k spremembi odnosa turističnega gospodarstva in tudi lokalnega prebivalstva do okolja.

Ob jezeru je največja gneča julija in avgusta. Foto: BoBo
Ob jezeru je največja gneča julija in avgusta. Foto: BoBo

Kaj in do kod varovati?

"Če včasih nismo videli cvetočih travnikov, jih danes vidimo. Hkrati pa si znamo zastavljati tudi pereča vprašanja, ki so povezana s tem, kaj in do kod varovati ter kaj in do kod razvijati. Gre za večno iskanje ravnotežja, brez katerega v tem okolju ne moremo živeti," je dejal Langus in v to enačbo poleg naravovarstva in turizma dodal še kmetijstvo.

Spomnil je na začetno nerazumevanje festivala turističnega gospodarstva in tudi naravovarstvenikov. Zdaj pa je simbol tega, kako turizem išče svoj prostor pod soncem na način, da hkrati varuje okolje, saj je ta vendarle tisto, kar turizem dejansko prodaja. V okviru festivala bo letos potekal tudi posvet o izzivih trajnostnega razvoja na zavarovanih območjih in o tem, kako jih obravnavati v praksi.

Bohinjski župan Jože Sodja je dejal, da je festival za Bohinj vse pomembnejši in da ga Bohinjci vse bolj sprejemajo za svojega. Da lahko Bohinj pokaže svoje cvetlično bogastvo, kmetje določene travnike kosijo pozneje, gostinci pa so vse bolj navdušeni nad vključevanjem divjih rastlin v svojo kulinarično ponudbo.