Kate je javnost pozdravila prvič po težki diagnozi. Foto: Reuters
Kate je javnost pozdravila prvič po težki diagnozi. Foto: Reuters

Valižanska princesa Catherine se je prvič pojavila v javnosti, potem ko so ji pri operaciji pred petimi meseci odkrili raka. Oblečena v svetlo obleko se je na parado Trooping the Colour (Pozdrav zastavi), letno vojaško parado, ki je del praznovanja uradnega rojstnega dne britanskega monarha, v kočiji pripeljala s svojimi tremi otroki. Vidno navdušena množica je vzklikala in mahala princesi, ki je od lanskega decembra opustila uradne kraljeve dolžnosti.

Pred parado so opazovalci dejali, da se veselijo snidenja s princeso. "Vem, da je kraljev rojstni dan, a vse oči bodo uprte v Kate, ker je že nekaj časa nismo videli," je za Reuters povedal John
Loughrey, ki je nosil majico s podobo valižanske princese. Druga opazovalka, Anne Gaely, ki je nosila iz kartona izrezano princeso v naravni velikosti, pa je povedala, da si je oddahnila, ko je videla, da se je Kate udeležila parade: "Vsi smo bili zaradi tega zelo, zelo zaskrbljeni, ampak zdaj bo parada vesela in čudovita."

Sorodna novica Valižanska princesa Catherine: Zdravljenje poteka dobro, a nisem še na zeleni veji

Kralj Karel III. se je peljal v ločeni kočiji s kraljico Camillo, sledil pa mu je princ William, Charlesov dedič in princesin mož, ki je bil na konju skupaj z drugimi višjimi člani kraljeve družine. 42-letna Kate je v petkovem redkem osebnem pisnem sporočilu zapisala, da dobro napreduje. Povedala je, da se veseli parade in da upa, da se bo poleti družini pridružila na nekaterih javnih nastopih.

Catherine je marca v videoposnetku razkrila, da so ji januarja med večjo operacijo trebušne votline odkrili raka, zato se je odločila za "preventivno kemoterapijo". Od takrat se ni udeležila nobenega uradnega dogodka monarhije.

Kate presunile lepe želje

V petkovem sporočilu je Kate povedala, da je bila navdušena nad tisočerimi prijaznimi sporočili z vsega sveta: "Dobro napredujem, a kot vedo vsi, ki gredo na kemoterapijo, so dobri in slabi dnevi." Kraljeva družina ni razkrila podrobnosti o vrsti raka ali o zdravljenju princese razen tega, da se je preventivna kemoterapija začela februarja. Njena bolezen je sovpadala z boleznijo 75-letnega Karla III., ki se prav tako zdravi zaradi raka. Aprila se je vrnil k javnim dolžnostim, čeprav so njegove dnevne obveznosti omejene.

Praznovanje monarhovega uradnega rojstnega dne. Foto: Reuters
Praznovanje monarhovega uradnega rojstnega dne. Foto: Reuters

V petkovem sporočilu je dejala, da dobro napreduje, a da boja z boleznijo še ni dobila. Dodala je: "Na slabe dni se počutim utrujeno in takrat moram telesu pustiti, da počiva. Na dobre dni, ko se počutim močnejša, pa želim dobro počutje kar najbolj izkoristiti. Takrat uživam ob pomoči pri šolskih zadolžitvah in počnem stvari, ki so mi v veselje."

Tradicija Trooping the Colour (Pozdrav zastavi) izvira iz 17. stoletja kot del priprav na bojevanje, ko so zbrali zastave polkov in jih pokazali vojakom, preden so šli v bitko, da so jih ti nato v zmedi med bojevanjem lahko prepoznali in ocenili svoj položaj na bojišču.

Valižanska princesa spet v javnosti