Čop za svoje navijače pripravlja prav posebno veslaško tekmo ob Ljubljanici. Foto: STA
Čop za svoje navijače pripravlja prav posebno veslaško tekmo ob Ljubljanici. Foto: STA
Luka Špik in Iztok Čop
Tam ne bo manjkal niti Luka Špik. Foto: STA
Iztok Čop s soprogo
Čop pa zadnje tedne posveča predvsem prijateljem. Med drugim je v torek obiskal koncert svojega prijatelja Aleksandra Mežka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Veslač, ki se je avgusta veselil bronaste olimpijske medalje v dvojcu brez krmarja z Luko Špikom, priznava, da se je od prihoda iz Londona večkrat poveselil iz srca. Hkrati pa je lahko znova podoživljal občutke nosilca olimpijske kolajne ob prihodu v domovino.

"Jaz moram reči, da sem že malo pozabil to, ampak predvsem se mi zdi, da zdaj, ko sem starejši - ko smo veliko bolj načrtno prišli do te kolajne kot v preteklosti - doživljam to veliko bolj čustveno in intimno. Predvsem sem hvaležen oziroma vesel, da lahko uspeh delim s tistimi, ki mi stojijo ob strani. Se mi zdi, da se je marsikdo tega rezultata veselil celo bolj kot jaz. Hkrati pa tudi že znaš oceniti, kdo so tisti pravi navijači. To se je izkristaliziralo ob letih ne tako visokih rezultatov. Tako spoznaš, kdo so tisti, ki navijajo zate in ti stojijo ob strani, ki se srčno veselijo s tabo. In vesel sem, da smo se res iz srca poveselili. In priznam, da smo se v zadnjem mesecu velikokrat poveselili," je priznal Čop.

In prav za svoje navijače in bližnje pripravlja prav posebno tekmovanje. "Pripravljam zabaven program, kjer bomo vključili tudi navijače. Jaz jih vabim, da se v petek od prulskega mosta nižje zberejo v čim večjem številu ob 19. uri."

Poleg njega bodo tam tudi Luka Špik, Olaf Tufte, Marcel Hacker, Jüri Jaanson in Václav Chalupa. "To so posamezniki, s katerimi smo predvsem od sredine 90. let prejšnega stoletja bili trde boje. Potem prihaja moj tekmec Nemec iz Barcelone, ki nam je odnesel srebrno kolajno. Tako da bo druščina precej pestra," je priznal Čop.

Pomerili se bodo v dvojcih. "Menjali bomo posadke in bo kar zanimivo. Večina nas bo prvič sedela s partnerji, ki si jih bomo izžrebali." A kot pravi Čop o tekmovanju v stilu seniorskih tekmovanj v Wimbledonu, na katerih se merijo upokojeni tenisači, ne razmišja: "Sem o tem razmišljal, ampak se v veslanju še ni tako prejela. Seniorska tekmovanja so po mojem mnenju bolj za celjenje ran tistih, ki jim kot vrhunskim športnikom ni uspelo doseči rezultatov, ki so jih želeli. In zdaj to skušajo prenesti notri. Jaz sem prepričan, da bomo mi ostali v stikih tudi naprej. In še kdaj sedli skupaj v večje čolne v ekshibicijskih tekmah. Tako bomo imeli razlog, da spet sedemo v čoln in se družimo."

Čop se tako v zadnjih tednih predvsem posveča prijateljem. Med drugim se je udeležil koncerta svojega prijatelja Aleksandra Mežka, ki ga je pripravil v torek v Cankarjevem domu. "S Sašom se midva se poznava blizu deset let. Odraščala sva v sosednjih vaseh. Hvala bogu, z nekaj leti zamika (smeh). Se pa večkrat vidiva, ko sva v Londonu. Če ima čas, ga pokličem in se dobimo potem na kakšnem pivu. Bil pa je tudi prisoten na enem izmed mojih tekmovanj," je dejal Čop.
Sicer pa pravi, da je njegov glasbeni okus odvisen od razpoloženja. "Čisto odvisno od razpoloženja. Velikokrat po treningih, ko je človek utrujen, poslušam bolj mirno glasbo. Sicer pa imam večkrat vklopljen radio kot CD. Ko pa se je treba zbuditi pred tekmami, pa poslušam udarni rok."

Vsi, ki ga bodo pogrešali na velikih veslaških tekmovanjih, Čop vabi ob vodo. "Jaz upam, da me bodo vsi lahko čim večkrat še videli v čolnu na Blejskem jezeru (smeh). Če bo dopuščal čas. Drugače pa imam že nekaj načrtov za naprej. Najlažje - ne samo navijači in vsi drugi - me bodo lahko videli na veslaških vadbah, ki jih organiziram za rekreacijo."