Na ljubljanski povorki je sodelovalo deset skupin iz vrtcev in osnovnih šol. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na ljubljanski povorki je sodelovalo deset skupin iz vrtcev in osnovnih šol. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Že dopoldne je sprevod maškar v Ljubljani po starem mestnem jedru povedel lik Zmaja. Začeli so na Novem trgu in krenili čez Čevljarski most mimo Mestne hiše čez Tromostovje in Prešernov trg ter po Wolfovi ulici do Kongresnega trga.

Na sprevodu maškar je sodelovalo več kot deset skupin iz ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol v kostumih pravljičnih junakov. Prav tako so zimo preganjale tudi različne etnološke skupine, pihalni orkester in bobnarji. Kongresni trg pa se je spremenil v pustno plesišče s pestrim glasbenim programom.

Na Igu v prizorih podkrimskega karnevala poleg aktualnih družbenih in političnih dogodkov preteklega leta upodabljajo tudi različne dogodke iz lokalne zgodovine, ne manjka pa niti mitov, legend in tradicionalnih pustnih likov. Značilna lika, ki že več let spremljata povorko, sta gotovo večmetrska krimski in povodni mož, ki nastopata v lokalnih ljudskih pripovedkah. Prvi predstavlja okoliško hribovsko območje, drugi pa seveda močvirnega.

Cerkniško pustno soboto je že dopoldne začarala gledališka, pustno-glasbena zabava Čebelatišče, kjer so s pomočjo tradicionalnih likov cerkniškega pustovanja, coprnic in Butalcev, naučili leteti butalsko čebelo. Popoldne je najmlajše čakala otroška maškarada, zvečer pa še velika tradicionalna pustna zabava v Butalah.

Ulice in trge napolnile pustne maske
Pustno povorko po Ljubljani je vodil zmaj.Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pustno povorko po Ljubljani je vodil zmaj.Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V Litiji rešujejo vlado

Litijski karneval poteka na temo inflacije odpoklicanih. "Soočeni smo z inflacijo cen, inflacijo odpoklicanih izdelkov iz prodaje, inflacijo odpoklicanih funkcionarjev, tudi ministrov," so zapisali organizatorji. Obljubili so, da bodo vladi na razumljiv način pomagali najti rešitve. Skupine, ki bodo predlagale najboljšo izhodno strategijo iz inflacijskega vala, najboljši nasvet za večjo prehransko varnost in napotek za stabilne politike, čakajo nagrade.

Na že 45. karnevalu v Kotljah so se pustni vozovi in posamezne maske podali na pot od rimskega vrelca do vaškega centra. Pomagali so jim celo kurenti, za koračnico pa je skrbel pihalni orkester železarjev Ravne.

Na 31. Pustovanju v Lenartu je bilo v povorki več kot 1500 maškar. Pot jih je vodila po Jurovski cesti, Ilaunigovi ulici, mimo centra za socialno delo, po Maistrovi, mimo avtobusne postaje, po Gubčevi in Goriški, mimo doma starejših do parkirišča pri vrtcu Lenart, kjer je maškare čakala zabava.

V Kopru pa je bila 14. Istrska pustna povorka posvečena cirkusu, maškare so zabavali klovni, žonglerji in akrobati. Povorka je krenila s stadiona na Bonifiki, svoj obhod pa sklenila v Taverni.

Pustno povorko v Dupleku pripravljajo že 30 let

V nedeljo na Ptuju največja pustna prireditev v Sloveniji

64. mednarodni KarnevalFest oziroma Mednarodna karnevalska povorka na Ptuju, ki bo potekala na pustno nedeljo, bo po besedah organizatorjev upravičila sloves največje pustne prireditve v Sloveniji in širši regiji.

Na dveh najznamenitejših in najbolj množičnih povorkah bo nastopilo 10 skupin – članic združenja FECC (Evropskega združenja karnevalskih mest) – iz osmih držav. Poleg kurentov se bodo predstavile tudi tri tuje skupine, ki so pod zaščito UNESCA. Zaradi napovedanega slabega vremena bo trasa povorke nekoliko skrajšana. Tudi pustna sobota je bila na Ptuju pestra. Radovedneže je čakal Sobotni pustni korz, otroško pustno rajanje in Nočni spektakel.

Pustna sobota na Ptuju. Foto: BoBo/Jaka Arbutina
Pustna sobota na Ptuju. Foto: BoBo/Jaka Arbutina

Na valovih Radia Ognjišče je v soorganizaciji z Misijonskim središčem Slovenije potekala dobrodelna akcija Pustna sobotna iskrica, na kateri so zbirali sredstva za otroke iz Ugande in misijon Rwentobo.

Policisti medtem tako kot vsako leto v pustnem času opozarjajo, da vožnja v pustnih maskah, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, ni dovoljena. Voznikom hkrati odsvetujejo vožnjo, če so pili alkoholne pijače.