Pustni torek

S pokopom pusta in vrnitvijo oblasti županji Nuški Gajšek se končuje 64. Kurentovanje na Ptuju. Maškare se tako počasi poslavljajo, enako velja tudi za princa karnevala na Ptuju, ki je vladal vse od svečnice in ki je 12 dni skrbel, da so se ljudje vsaj nekoliko naužili veselja. Večina ustanov in podjetij v mestu se je po poročanju Radia Prvi že opoldne zaprla.

"Jaz mislim, da je bilo fantastično, čudovito. Vse nam je šlo na roko, vse se nam je poklopilo, tako da si lahko spet naredimo en velik plus in si čestitamo za še eno vrhunsko izvedbo Kurentovanja. Mislim, da smo tudi tokrat opravili z odliko, kljub temu, da smo bili nemalokrat postavljeni pred dejstva, na katera nismo imeli vpliva, predvsem vreme. Verjamem, da so vsi, ki so prišli katerikoli dan, uživali, da so se imeli lepo, in da se bodo z veseljem vračali," je ob vnovičnem prevzemu oblasti dejala ptujska županja.

Velika Mednarodna karnevalska povorka je v najstarejše mesto Slovenije zaradi poslabšanja vremena morda privabila nekoliko manj obiskovalcev kot preteklo, rekordno leto, na vseh prireditvah javnega pomena pa je dogodke obiskalo okrog 100.000 obiskovalcev, so ob tem sporočili s Ptuja.

V Cerknem bodo po poročanju STA-ja v skladu z več metrov dolgo obsodbo Pusta usmrtili z drvarskim kladivom, botom. Tudi na Hrušici pri Jesenicah na Gorenjskem se pustu ne obeta nič dobrega, saj ga bodo sežgali. Danes se bodo od pusta poslovili tudi na Viru pri Domžalah.

V nekaterih delih države bo zadnje dejanje letošnjih pustnih dni s pokopom pusta šele v sredo, ko se bo že začel 40-dnevni post pred veliko nočjo.

Društvo pustna sekcija Striček z Vira pri Domžalah

Razigrano povsod

Na Štajerskem je danes razigrano tudi v Mariboru. Zveza prijateljev mladine Maribor je v središču mesta pripravila tradicionalno pustno rajanje. Trg svobode so preplavile pustne maske, ki so jih s ponosom nosili najmlajši. Ti so se ob petju in plesu poslovili od pusta.

Razveselili so jih kurenti, male maškare pa so se posladkale tudi s krofi. Otroci so za TV Slovenija delili, da jim je pust pri srcu prav zaradi krofov, šem in zato, ker ni pouka v šoli, nekateri pa so navdušeni predvsem nad kurenti.

V Velenju bo po poročanju STA-ja družinsko rajanje, v Postojni bo po mestu krenila že 51. pustna povorka, v Logatcu pa bo v Kulturnem domu Tabor pustna zabava za otroke. Na Primorskem v Novi Gorici tamkajšnji mladinski center v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in Krajevno skupnostjo Nova Gorica vabi na Goriški pust. V Bovcu pa prirejajo tako pustni sprevod kot pustno rajanje.

Na Dolenjskem bodo v Kostanjevici na Krki v okviru tradicionalne šelmarije, njene korenine glede na navedbe raziskovalcev segajo v leto 1854 in tako ima letos že 170 let, danes gonili medveda ter orali in sejali.

Policisti v pustnih dneh opozarjajo, da vožnja v pustnih maskah, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, ni dovoljena. Voznikom hkrati odsvetujejo vožnjo, če so pili alkoholne pijače.

Konec tedna je pustno rajanje zavzelo celo Slovenijo

Sprevod maškar je v Ljubljani po starem mestnem jedru povedel zmaj. Na njem je sodelovalo več kot deset skupin iz ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol v kostumih pravljičnih junakov. Prav tako so zimo preganjale različne etnološke skupine, pihalni orkester in bobnarji.

Sorodna novica Pustna sobota v znamenju povork po vsej državi

Na Igu so v prizorih podkrimskega karnevala poleg aktualnih družbenih in političnih dogodkov preteklega leta upodobili tudi različne dogodke iz lokalne zgodovine, manjkalo ni niti mitov, legend in tradicionalnih pustnih likov.

Cerkniško pustno soboto je že dopoldne začarala gledališka pustno-glasbena zabava Čebelatišče, na kateri so s tradicionalnimi liki cerkniškega pustovanja, coprnicami in Butalci naučili leteti butalsko čebelo. Popoldne je najmlajše čakala otroška maškarada, zvečer pa še velika tradicionalna pustna zabava v Butalah.

V Litiji so letos maškare iskale rešitev za inflacijo, v Kopru so jih zabavali cirkusanti, povorka v Lenartu pa je štela več kot 1500 preganjalcev zime.

Na pustno nedeljo se je odvila največja pustna prireditev v Sloveniji in širši regiji, to je bil 64. mednarodni KarnevalFest oziroma Mednarodna karnevalska povorka na Ptuju. Na dveh najznamenitejših in najmnožičnejših povorkah je nastopilo deset skupin – članic združenja FECC (Evropskega združenja karnevalskih mest) – iz osmih držav. Poleg kurentov so se predstavile tudi tri tuje skupine, ki so pod zaščito Unesca.