Med opaznejšimi je bila že uvodni dan ljubljanskega tedna mode, ko je iz prvih vrst v vijolični obleki in modrozeleno barvo las spremljala revije. Drugi dan pa je bil popolnoma njen, zavladala je na modni pisti, kjer je združila dve ljubezni – glasbo in modo.

22-letna vsestranska glasbenica Raiven je zaprla drugi modni dan. Bila je del zadnje petnajste revije dneva, ko so se vse manekenke po modni pisti sprehodile v belih srajcah. Te so bile interpretirane na 15 načinov, komisija je izbrala toliko finalistov, ki so se prijavili na natečaj Pentlja Concept Stora, na katerem so pozvali vse, da klasični beli srajci vdihnejo svoj pečat.

Marlena jo je zva

Raiven je redna gostja na tednih mode. Foto: Kristijan Švab/LJFW
Raiven je redna gostja na tednih mode. Foto: Kristijan Švab/LJFW

bila na modno pisto
V eni izmed srajc se je po modni pisti sprehodila tudi Raiven, ki smo jo na LJFW-ju v preteklosti že videli. Del modnega sveta je postala po Emi leta 2016, ko je modni skavt in agent Tomaž Mihelič - Marlena v njej prepoznal modni talent in jo povabil na Fashion Week. Prvega stika z modno pisto se spominja tako: "Prva izkušnja je bila precej stresna, ker nisem vedela, kaj lahko pričakujem. In tudi nikoli nisem razumela, zakaj se vsa dekleta tresejo pred odhodom na modno stezo in zakaj jih je strah, da bodo padle … Nato pa sem si rekla, preden sem se sama znašla v njihovi vlogi, da če lahko pridem na glasbeni oder, se postavim pred ljudi in pojem, bom lahko naredila tudi tistih nekaj korakov na stezi." Svoje delo je opravila tako zelo dobro, da vsi prisotni nismo opazili, da je v tem poslu novinka. Kljub potencialu pa o manekenski karieri ne razmišlja: "Absolutno se ne vidim kot model. Nikoli se nisem. Tudi si ne drznem, da bi se oklicala za model. Verjetno se dnevi moje 'manekenske kariere' počasi iztekajo, če sem iskrena."

A moda jo še kako za

Modna pista kot glasbeni oder – mlada glasbenica na čelu modne revije, na kateri je premierno (v živo) predstavila novo skladbo. Foto: LJFW/Jure Makovec
Modna pista kot glasbeni oder – mlada glasbenica na čelu modne revije, na kateri je premierno (v živo) predstavila novo skladbo. Foto: LJFW/Jure Makovec

nima: "Moda mi zasebno ogromno pomeni. Pomeni mi dodaten način izražanja, nekaj, s čimer lahko podprem svojo glasbo in nastop. Navdih pogostokrat črpam iz filmov, sploh če v njih opazim kakšen lik, ki je dobro oblečen. Ali pa črpam navdih iz kostumografij predstav, oper … Drugače pa največ idej za 'outfite' najdem prav na tednih mode."

Na teh Raiven vedno navduši z izbiro oblačil, v javnosti vedno nosi kreacije slovenskih modnih oblikovalcev: "Imam to srečo, da je veliko mojih prijateljev modnih oblikovalcev in da radi sodelujejo z mano." O slovenskem modnem trgu pa: "Glede na to, da smo res majhni, kar se tiče trga, imamo med modnimi oblikovalci ogromno talentov. Nimamo pa kupcev, zato morajo slovenski oblikovalci pogosto poseči po kakšnih cenejših materialih, da lahko sploh prodajo svoje kreacije. Ampak kar se tiče same ustvarjalnosti, se mi zdi, da imamo veliko potenciala. Sploh med študenti NTF-ja. Po navadi sem na tednih mode pri nas vedno najbolj navdušena nad NTF-jevci (smeh). Drugače pa sta moja najljubša modna oblikovalca v Sloveniji Erik Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak ter M Fiction."

O novi skladbi:
O novi skladbi: "Mogoče Nisem kriva zveni drugače od mojih prejšnjih skladb, ker ima bolj 'catchy' oziroma zapomljivo melodijo. Ampak vse ostale skladbe na prihajajočem EP-ju, ki ga nameravam izdati naslednje leto, bodo veliko bolj temačne in bolj umetniške. Od mene lahko pričakujete samo nadgradnjo, ki sem jo ponudila na svojem prvencu Magenta." Za album je julija letos prejela zlato piščal – slovensko strokovno glasbeno nagrado, ki jo podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe. Foto: Samantha Kandinsky

Moda in videz 40 odstotkov, 60 odstotkov skladba in glas
Nekoč je izjavila, da moda in videz predstavljata 40 odstotkov uspeha, se strinja s tem tudi danes? "Ja, še vedno stojim za to izjavo. Ostalih 60 odstotkov je skladba in glas. Vendar drži, da je v mojem primeru 40 odstotkov moje pojavnosti, ki jo prezentiram kot Raiven, videz, ker sem zelo vizualen tip človeka in artista. Ne dojemam se samo kot pevko, ampak kot glasbenico, ki takoj po tem, ko nastane skladba, že vidi orise videospota in vse, kar sodi zraven: od oblačil do scenskih elementov."

Leto 2018 je njeno – med drugim je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo (solopetje – opera). Foto: Samantha Kandinsky
Leto 2018 je njeno – med drugim je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo (solopetje – opera). Foto: Samantha Kandinsky

Ne mara kopij in ne mara povprečja
Raiven, ki je dolgo časa prisegala na rožnato barvo las, postali so njen zaščitni znak, pa je lase pred časom obarvala pol vijolično in pol belo, nato v modro, na tednu mode pa je debitirala z modrozeleno barvo. Ali je napočil čas za spremembe, kot pravijo, da se zgodi, ko oseba drastično spremeni pričesko, ali zakaj je zamenjala svoj zaščitni znak – lase rožnate barve? "Sprememba barva las iz rožnate barve v pol vijolično in pol belo se je zgodila s preprostim razlogom, ker ne maram, da sem takšna kot vsi ostali. In glede na to, da je do takrat imelo že veliko pevk pri nas rožnate lase, sem se takrat zavestno odločila, da ne bom ena izmed mnogih, ampak prva med mnogimi (smeh). Ne maram kopij in ne maram povprečja."

Odvisno, kaj za koga pomeni uspeh. Za eno pevko je uspeh, da jo v javnosti začnejo dojemati kot sekssimbol; za drugo je uspeh, da jo imajo za vrhunsko pevko; za tretjo, da jo vidijo kot alternativno umetnico. Ni univerzalnega odgovora, kaj sploh je uspeh. In zdi se mi, da nihče ne pozna recepta zanj.
Kaj je potrebno za uspeh?
Ali je napočil čas za Raivenino vrnitev na Emo, to bi bil njen tretji nastop – leta 2016 je bila s skladbo Črno-bel druga, leta 2017 pa s skladbo Zažarim tretja:
Ali je napočil čas za Raivenino vrnitev na Emo, to bi bil njen tretji nastop – leta 2016 je bila s skladbo Črno-bel druga, leta 2017 pa s skladbo Zažarim tretja: "Absolutno me Ema še enkrat čaka. Ne vem, kdaj bo to. Mogoče že naslednje leto, mogoče šele čez deset let. Enkrat bom še zagotovo nastopila na njej (smeh)." Foto: Samantha Kandinsky

Raiven zagotovo izstopa iz povprečja, tako po videzu kot po svoji vsestranskosti. Le nekaj ur pred prihodom na teden mode je namreč nastopala v gledališki predstavi Trojanke v Trbovljah. "Sem zelo nesrečna oseba, če nimam česa početi, in po navadi si sama naredim takšen urnik, da ne morem niti dihati. Takrat sem najbolj zadovoljna. Ne smem imeti preveč časa za razmišljanje, ker potem hitro postanem slabe volje. Ne vem, ali je to dobro. Nekaterim je bolje, če imajo veliko časa, da se posvetijo enemu opravilu ali službi in to opravljajo dobro. Sama pa najbolje funkcioniram takrat, ko imam veliko opravkov in se moram pripravljati na več stvari hkrati."

Modna pista kot glasbeni oder
In dve stvari je, kot smo omenili uvodoma, opravila tudi na tednu mode. Prelevila se je v manekenko, njena osrednja vloga pa je bila pevska. Raiven je namreč, medtem ko so manekenke hodile po pisti, v živo pela svojo novo skladbo Nisem kriva – ta se bo znašla tudi na novem albumu, ki ga napoveduje za naslednje leto s svojim glasom pa bo popestrila tudi modno dogajanje zadnjega dne, saj bodo po podeljenih nagradah WOW (med drugim bodo nagradili tri zmagovalne bele srajce) obiskovalci lahko uživali v njenem glasu v Druženju z Raiven.

<-- Vsebina spodaj se je prenesla iz starega urejevalnika. Odstranite to vrstico in shranite/uredite novico. -->

Foto: Žiga Intihar/LJFW
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: Žiga Intihar/LJFW