Dogajanje bodo spremljali na posebej za ta namen nameščenem velikem zaslonu bolniške sobe. Foto: EPA
Dogajanje bodo spremljali na posebej za ta namen nameščenem velikem zaslonu bolniške sobe. Foto: EPA

Kot rezultat sodelovanja Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in Nogometne zveze Slovenije (NZS) bodo lahko v četrtek otroci, ki se zdravijo na kliniki, pred tekmo med Slovenijo in Srbijo virtualno prisotni na evropskem prvenstvu v nogometu, ki poteka v Nemčiji.

S pomočjo posebnega vodenega robota podjetja Awabot, namenjenega povezavi na daljavo, se bodo namreč lahko sprehodili po prizorišču, kjer bo igrala slovenska izbrana vrsta, jo nato pričakali pred stadionom, šli z njimi v garderobo, nato pa na igralno zelenico.

Virtualni sprehod po prizorišču se bo začel ob 12.30 in bo trajal do sodnikovega začetnega žvižga ob 15. uri. Robota bo po računalniku v živo upravljal eden od najstnikov, ki se zdravi na ljubljanski pediatrični kliniki.

Dogajanje bodo na posebej za ta namen nameščenem velikem zaslonu bolniške sobe, ki bo za tisti čas spremenjena v majhno prizorišče, spremljali tudi drugi otroci in mladostniki. Tako bodo lahko začutili vzdušje pred tekmo, nato pa skupaj navijali za slovenske nogometne junake.

"Nogomet je več kot le igra – je upanje, je moč, je življenje"

Na pediatrični kliniki so veseli, da jih je NZS izbral kot eno od zdravstvenih ustanov po Evropi, kjer si bodo otroci s pomočjo posebnega robota čisto od blizu ogledali prihod in zadnje priprave pred začetkom nogometne tekme slovenske reprezentance.

"To, da otrokom pričaramo nasmehe na obraz in jih razveselimo, da vsaj za nekaj trenutkov pozabijo na svoje težave in skrbi, je za nas veliko veselje," je pred četrtkovim dogodkom po navedbah UKC-ja Ljubljana povedal strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn in poudaril, da se ves čas z različnimi dogodki trudijo, da je takih posebnih, sproščenih in zabavnih trenutkov med bivanjem otrok čim več.

Generalni sekretar NZS-ja Martin Koželj pa je poudaril, da ima nogomet izjemno moč povezovanja in navdihovanja, še posebej za najmlajše. "Verjamem, da bo ta dogodek vsem nam ostal v lepem spominu in da bo otrokom vlil dodatno moč in pogum za njihov vsakodnevni boj. Nogomet je več kot le igra – je upanje, je moč, je življenje," je dejal.

Tudi srbski otroci bodo spremljali svoje nogometne izbrance

Awabot Beam je interaktivni robot, ki uporabniku s pomočjo kamere in zaslona omogoča prisotnost na daljavo in je med drugim namenjen tudi sodelovanju bolnih otrok v procesu šolanja v matični izobraževalni ustanovi. Omenjeni projekt pa je namenjen otrokom, ki so v času evropskega prvenstva v bolnišnici ali na rehabilitaciji.

Projekt poteka v okviru fundacije za otroke Evropske nogometne zveze (Uefa). Na tekmi bo poleg slovenskega tudi srbski robot, s pomočjo katerega bodo srbski otroci na tekmo pospremili svoje nogometne junake.

Podoben podvig so med drugim izpeljali tudi na tekmi med Španijo in Hrvaško.