Rod Stewart na ljubljanski tržnici. Foto: Bart Stegeman
Rod Stewart na ljubljanski tržnici. Foto: Bart Stegeman

"Resnično sem vznemirjen zaradi svojega prvega koncerta v Ljubljani in veselim se nastopa pred čudovitim slovenskim občinstvom. Pričakujete lahko moje največje uspešnice in tudi veliko pravih presenečenj," je pred ljubljanskim koncertom napovedal 79-letni pevec.

Prvo presenečenje je pripravil že nekaj ur pred koncertom, ko si je ogledal središče Ljubljane. V fotoobjektiv smo ga ujeli med obiskom ljubljanske tržnice, po kateri se je sprehodil med stojnicami. Na eni izmed teh si je kupil ogrlico in dejal, da si jo bo nadel že na nocojšnjem koncertu.

Rod Stewart si je privoščil takšno ogrlico. Foto: Bart Stegeman
Rod Stewart si je privoščil takšno ogrlico. Foto: Bart Stegeman

Pevec z značilnim glasom
Rod Stewart je glasbeno kariero začel leta 1963 v birminghamskem ansamblu Jimmy Powell and the Dimensions, v katerem je igral harmoniko. Naslednje leto se je pridružil skupini, ki jo je vodil Long John Baldry, nato pa podpisal prvo pogodbo za singel, priredbo bluesovske klasike Good Morning Little Schoolgirl. Leta 1969 je pel pri zasedbi The Faces, ki se je kmalu preimenovala v Rod Stewart and The Faces.

Sprva se je zanimal za folk glasbo ter rhythm and blues ter se proti koncu 60. let preteklega stoletja povezal tudi s priznanim kitaristom Jeffom Beckom in poznejšim članom Rolling Stonesov Ronom Woodom v skupini the Jeff Beck Group. Istočasno je deloval še samostojno in leta 1969 izdal debitantski album An Old Raincoat Won't Ever Let You Down.

Mednarodno slavo mu je prinesel tretji album Every Picture Tells a Story iz leta 1971, ki je bil velika komercialna uspešnica. Album, na katerem je tudi avtobiografska balada Maggie May, ki jo je napisal v spomin na izkušnjo s starejšo žensko, je postal številka ena tako na britanski kot ameriški lestvici, pa tudi v Kanadi in Avstraliji.

V ponedeljek si boste lahko prebrali reportažo s prvega koncerta Roda Stewarta v Sloveniji.

Občinstvo Stewarta pozna po značilnem glasu, je tudi pisec besedil. Kot avtor združuje različne sloge in ustvarja novo kombinacijo folk, rock, blues in country glasbe v svojem lastnem zvoku. Februarja letos je v sodelovanju z angleškim skladateljem Joolsom Hollandom ter njegovim orkestrom izdal album Swing Fever, na katerem je objavil priredbe pesmi iz časov, ko so bili priljubljeni big bandi.

Kot samostojni glasbenik je Stewart objavil več kot 30 albumov, s katerimi je dosegel več kot 120-milijonsko prodajno naklado po svetu. Leta 2005 je prejel nagrado grammy za najboljši album popularnih standardov Stardust: The Great American Songbook Volume III, uvrščen je tudi v dvorano slavnih rock and rolla.

Rod Stewart pred koncertom obiskal ljubljansko tržnico