Dva Lada, med njima pa Gal - trije mušketirji, ki so pripomogli k boljši prepoznavnosti dobrodelnega dogodka. Foto: MMC RTV SLO
Dva Lada, med njima pa Gal - trije mušketirji, ki so pripomogli k boljši prepoznavnosti dobrodelnega dogodka. Foto: MMC RTV SLO
Dražba 'Punčka iz cunj'
Unicef poleg dražbe vsako leto organizira tudi dve razstavi, na katerih so predstavljene punčke, ki so jih izdelali prostovoljci. Foto: MMC RTV SLO

V Mestnem muzeju v Ljubljani smo videli nekaj znanih poslovnežev, modnih oblikovalk, ljudi iz javnega življenja in obiskovalcev "kar tako", ki so želeli videti, za koliko bankovcev si bodo na dobrodelni dražbi 23 punčk iz cunj premožni in vplivni "olajšali" žepe. Začetna cena vsake punčke je bila 200 evrov.

Punčke so, vse ročno izdelane in zato enkratne, izdelali priznani slovenski modni oblikovalci, med drugimi Barbara Plavec Brodnjak, Urška Dorfenik, Zoran Garevski, Tomaž in Urška Draž, Maja Ferme, Stanka Blatnik in Tia Paynich, ki je bila zaradi kot vedno ekstravagantnega videza tudi tokrat med najopaznejšimi.

"Zoki" prišel, plačal, šel
Povsem na hitro je "stol ogrel" tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je že pri pri punčki na dražbi neučakano vzkliknil: "Jaz kar povem, da dam 2.000 evrov zanjo, ker se mi mudi. Ostalo se pa z ženo dogovorite!" In že ga ni bilo več.

Tudi letos voditelj Lado Bizovičar
Med besedami "ena, dva, tri, prodano" je s pravšnjo mero resnosti, hudomušnosti in spontanosti krmaril Lado Bizovičar, ob klavirski spremljavi vsestranskega Gala Gjurina. Lado je že na začetku zbranim licitatorjem, ki so v rokah nemirno držali vsak svojo paličico, s katero so višali zneske, predlagal: "Dajmo, kaj pravite, da naredimo takole: Nekdo izmed vas ponudi 40.000 evrov za vse punčke in nato gremo hitro na pojedino. Lani je bila slastna." A tak "junak" se (seveda) ni javil.

Svetovna kampanja Unicefa (Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom) "Punčka iz cunj" zbira denar za cepljenje otrok proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). V Sloveniji jo je Unicef izvedel četrtič. Dvesto evrov, kolikor je bila na dražbi izklicna cena vsake punčke, zadostuje za cepljenje desetih otrok.

Na dražbi so uspešno prodali vse punčke in zanje iztržili skoraj zajetnih 60.000 evrov, kar je skoraj dvakrat več kot lani. Najdražja punčka (skodrana lepotička z zlatimi čeveljci) je k novim lastnikom odšla za 6.000 evrov.

Anja Pavlič