Do začetka septembra se bo 200 vitezov pripravljajo na viteške boje. Foto: MMC RTV SLO
Do začetka septembra se bo 200 vitezov pripravljajo na viteške boje. Foto: MMC RTV SLO
Srednjeveški festival
Že danes je na Dolenjskem dišalo po srednjeveški pojedini, ki je bodo deležni tudi septembrski obiskovalci. Foto: Reuters

V Šentrupertu se je čas zavrtel več kot pol tisočletja v preteklost, v srednji vek, ko so se vitezi bojevali z meči in streljali s topovi. "Vračamo se v leto 1439, ko je Jan Vitovec pod okriljem celjskih grofov dobil ukaz, da v Šentrupertu zbere vojsko in napade mokronoški grad," je povedal Miha Petrič, organizator Srednjeveškega festivala Šentrupert.

Zgodovina pravi, da je takratni vitez zavzemal mesta in gradove. Življenje v davni preteklosti pa nam približajo novodobni vitezi, med njimi tudi Janez Kvaternik Kamniški iz Kulturno-umetniškega društva Klati vitez: "Na Hrvaškem smo se nekaj naučili, v Sloveniji smo se nekaj naučili, nekaj iz filmov. Če bi šel v pravo viteško opravo, bi moral dati ne sebe debelo bundo, ki ji rečemo podoklepnica, čez bi si poveznil cel oklep."

Vabljeni na srednjeveško pojedino
Čeprav bo srednjeveški festival šele prvi konec tedna v septembru, je med muzejskim sprehodom skozi srednji vek dišalo že danes. Kuhalnico je vrtela grajska gospodična Maruša Salopek: "Hrana je zato taka, da so se podprli, da so se okrepili, da so bili lahko boljši pri bojih." Tudi septembra bodo obiskovalci med drugim povabljeni na srednjeveško pojedino.