Danilo Türk (ob njem žena Barbara) je tudi lani najbolj prepričal bralce Nedeljskega dnevnika. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk (ob njem žena Barbara) je tudi lani najbolj prepričal bralce Nedeljskega dnevnika. Foto: MMC RTV SLO
Kdo je Slovenec leta?

Naziv Slovenec leta je že drugič zapored dobil predsednik države dr. Danilo Türk. Bralci Nedeljskega dnevnika, ki organizira prireditev, bi šli namreč najraje na kosilo z njim. Uredništvo Nedeljskega je listino za posebne dosežke za leto 2008 podelilo ultramaratonskemu kolesarju Juretu Robiču.

Na podlagi predlogov in glasovanja bralk in bralcev so letos razglasil tudi radijske zvezde. Najvoditeljica 2008 je Špela Močnik z Radia Hit, najvoditelj Jure Sešek z Radia Ognjišče in najvoditeljski par Ivjana Banič in Boštjan Romih z Radia 1. Razglašen pa je bil še zmagovalec izbora za najlepšo zidanico. Z njo se ponaša Ivan Kolar iz Spodnje Ponkvice.

Seznam najboljših se ni veliko spreminjal
Od začetka glasovanja se znana imena na lestvici za pridobitev naziva niso veliko spreminjala. Končna volja glasovalcev pa je sestavila naslednjo lestvico od ena do deset: dr. Danilo Türk, Borut Pahor, Petra Majdič, Milan Kučan, Janez Janša, Gabriel Brezovar, msgr. Alojzij Uran, Primož Kozmus, Zmago Jelinčič Plemeniti in Zoran Janković.

Video na desni: Utrinki s prireditve
Glasbeni gostje
Obiskovalce so z nastopi zabavali številni znani slovenski glasbeniki; Adi Smolar, Alenka Godec, Alya, Marko Vozelj, Čuki, Nina Pušlar, Manca Izmajlova, Plesna skupina Kazina, Skupina Ave, Alpski kvintet, Eva Černe, Butik Moped show, Mlada Langa, za smeh pa je poskrbel igralec Matjaž Javšnik.

Dobrodelna nota
Vsak glas bralk in bralcev v izboru Slovenca leta je sklad za pomoč revnim in bolnim otrokom v akcijah Iskrice Nedeljskega obogatil za en evro. Polovico tako zbranega zneska za dobrodelne namene bo prispeval dobrotnik iz Zasavja Gabriel Brezovar, drugo polovico pa podjetje Tuš, d. d.

C. R.

Kdo je Slovenec leta?