Sonja Pungertnik med drugim vodi šolo odpuščanja. Foto: BoBo
Sonja Pungertnik med drugim vodi šolo odpuščanja. Foto: BoBo
Prireditev Slovenka leta 2014 je gostila Slovenska filharmonija. Foto: BoBo
Letošnje nominiranke kažejo širok razpon žensk, ki jih odlikuje predvsem srčnost, požrtvovalnost in suverenost na svojem področju. Foto: BoBo
Pungertnikova z urednico Jane Melito Berzelak. Foto: BoBo

To je o sebi povedala Slovenka leta 2014 Sonja Pungertnik, sooblikovalka slovenske zakonodaje za invalide, voditeljica oddaje Luč v temi na Radiu Ognjišče, ki ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih ter je s patrom Ivanom Platovnjakom vodja šole odpuščanja v Ignacijevem domu duhovnosti.

"Na tem odru ne stojim sama, ampak z vsemi tistimi, ki so mi pomagali postajati to, kar sem - z Bogom, ki mi je dal življenje, zlatima staršema, družini in brezštevilnim, ki mi jih je življenje poslalo na pot," je v čustvenem zahvalnem govoru dejala Pungertnikova. "Vsak vaš glas zame razumem kot potrditev vrednot, za katere se zavzemam, in znamenje odprtosti do drugačnosti."

Pungertnikova je bila med desetimi izjemnimi nominirankami za naslov Slovenka leta 2014, ženskami s presežkom, ki superiorno obvladajo svojo področje. Družbo so ji delale Ivanka Berčan, Katarina Čas, Ana Jug, Manca Košir, Lucija Mlinarič, Lenka Puh, Irena Rotar, Marija Sivec in Marijana Sukič.

"Le stežka smo jih izluščili izmed množice predlogov. Izbirali smo s posameznih področij, tako marsikatera izjemna zgodba še čaka na svojo predstavitev. Zagotovo jo dočaka. Letošnja deseterica pa nas bo zagotovo še dolgo navdihovala s pogumom in svojo silno močjo," so zapisali v uredništvu revije, pri kateri laskavi naziv podeljujejo že več kot četrt stoletja, skupno pa je bilo v teh letih nominiranih že več kot 200 žensk.

Tako o nominirankah kot o tem, katera izmed v uvodu navedenih dam je v tem letu posebej zaznamovala Slovenijo, odloča glasovanje bralcev. Razglasitev je potekala v Slovenski filharmoniji, ob spremljavi mladinskega simfoničnega orkestra glasbene šole Celje.

"Topla in optimistična ženska"
"Je neverjetno optimistična in topla ženska, prepričana, da je bila slepa poslana na svet z namenom. Je svetilnik vsem s podobnimi ovirami, kot jih ima sama. Nikoli ni gledala na to, kaj bodo drugi naredili zanjo, temveč kaj bo družba z njo pridobila, zato ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih – tudi v mesečni oddaji Luč v temi na radiu Ognjišče, ki jo vodi že sedemnajst let. Med drugim je pomagala pri oblikovanju slovenske zakonodaje za invalide, delala kot defektologinja in sodelovala pri rehabilitaciji kasneje oslepelih oseb, pripravljala delavnice za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike, najraje pa ljudem pomaga osebno. Zaposlena je pri jezuitih v Ignacijevem domu duhovnosti, kjer s patrom Ivanom Platovnjakom vodi šolo odpuščanja. Energijo ji dajejo družina, vera in ljudje," so o zmagovalki, ki je prejela v dar kipec umetnice Ljubice Kočica, zapisali pri reviji Jana.

Prva nosilka tega častnega naziva je bila novinarka in političarka Mojca Drčar Murko, lani se je z njim okitila prodorna novinarka TV Slovenija Eugenija Carl.


Vse manj medijsko izpostavljenih

Seznam nominirank - navsezadnje pa tudi sama zmagovalka - kažejo na zanimiv odmikanje od nagrajevanja medijsko bolj izpostavljenih Slovenk in izpostavljanje tistih, ki velike stvari počnejo daleč od oči (širše) javnosti.
"Ne držite pokonci samo tri vogale, ampak celo vesolje," je damam pihal na dušo slavnostni govornik Vinko Möderndorfer, ki je bil deležen gromkega aplavza z govorom o tem, kako moški nikdar zares ne dohitijo žensk in kako je nepravični mačistični svet narejen po meri moških. "Ženske so največje žrtve vseh konfliktov današnjega sveta. In če zasužnjiš žensko, zasužnjiš svet. Ve ste Antigone našega časa. In izbojevati bo treba še veliko bitk."