Slovenka leta 2022. Foto: BoBo/Borut Živulović
Slovenka leta 2022. Foto: BoBo/Borut Živulović

Letošnja prireditev v hramu slovenske kulture je potekala po idejni zasnovi Igorja Bračiča, v družbi Roberta Petana pa jo je vodila Nina Osenar. Laskavo nagrado je tokrat prejela igralka Milena Zupančič."Naša ugledna gledališka in filmska ustvarjalka je pred meseci v Beogradu dobila nagrado za vlogo Sonje v predstavi Cement Beograd, pred kratkim je dobila Badjurovo nagrado za dosežke v filmu in ne tako daleč nazaj je prejela veliko priznanje za igralske dosežke v Franciji," so zapisali organizatorji prireditve. Dodali so, da zaradi pomembnih nagrad Milena Zupančič krepko posega tudi v 21. stoletje.

"Radijski poslušalci lahko teden za tednom poslušajo njeno biografijo, ki jo bere sama in s katero razgrinja svojo krhkost, pa tudi trdoživost in radoživost, tako kot smo to lahko spremljali v njenem umetniškem ustvarjanju. Ni vloge, ki je Milena ne bi odigrala večplastno in najbolje. Ni besed, ki bi lahko opisale njeno velikansko vlogo v slovenski kulturi. In gotovo še ni rekla zadnje besede," so še zapisali.

Krepko je zaznamovala tudi 21. stoletje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Krepko je zaznamovala tudi 21. stoletje. Foto: BoBo/Borut Živulović

V igri je bilo letos 11 kandidatk

Letos je bilo poleg zmagovalke nominiranih še deset žensk, vsaka s svojo navdihujočo zgodbo. Ena izmed dveh poklicnih gasilk v Sloveniji Suzana Anžur, nekdanja kriminalistka, ki je pomagala številnim žrtvam zlorab, Katja Bašič in modna oblikovalka in pionirka trajnostne mode v Sloveniji Matea Benedetti. Med najbolj vidnimi ženskami preteklega leta so bile še dr. Maja Čemažar, ki je življenje posvetila iskanju genskega zdravila proti raku, Gloria Kotnik, deskarka, ki je presenetila s senzacionalnim bronom na lanskih olimpijskih igrah, in zagrizena okoljevarstvenica Erika Oblak. Svoj pečat so v letu 2022 pustile tudi radijska voditeljica Tatjana Pirc, ustanoviteljica Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra Živa Ploj Peršuh, članica Forbesove lestvice tridesetih obetavnih Evropejcev pod trideset Urška Sršen in prevajalka Dušanka Zabukovec, ki je številnim v slovenščino približala tuje svetove.

Slovenka leta 2021 je bila Nika Kovač.

Pred prireditvijo Slovenka leta je kandidatke za naziv sprejela tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Foto: Nebojša Tejić/STA
Pred prireditvijo Slovenka leta je kandidatke za naziv sprejela tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Foto: Nebojša Tejić/STA
Sorodna novica Badjurova nagrada Mileni Zupančič, igralki, ki je prestopala meje ustaljene filmske igre