Cilka Sadar v Teen Voguu. Foto: Teen Vogue
Cilka Sadar v Teen Voguu. Foto: Teen Vogue
Cilka je ena od 'Burtonovih deklet'. Foto: Burton

Zdaj so Cilko, vzhajajočo deskarsko zvezdnico, opazili tudi Američani in jo v zadnji številki Teen Vogua, najstniške izdaje modne biblije Vogue, postavili ob bok dveh ameriških deskark, Hannah Teter in Arielle Gold. "Tri navdihujoče deskarke, ki jih morate poznati," je naslov prispevka, ki nekako že uvaja olimpijsko sezono 2014.

Vse tri spadajo sicer pod okrilje slovite blagovne znamke Burton. "Od dekleta, ki se je učilo deskati v nekdanji komunistični državi Sloveniji, do mednarodne tekmovalke," predstavljajo na uradni strani Burtona Cilkin "neverjetni" pohod med največje.
Ob tem ne pozabijo poudariti, da dekle v žlebu "dominira na način, ki je povsem v nasprotju z njeno uglajeno in skromno osebnostjo".

Od telovadnice do snežnega poligona
Ljubljančanka se je sprva ukvarjala z gimnastiko, nato pa se je pod vplivom prijateljev hitro navdušila za deskanje. Med profesionalce je prišla leta 2007, ko ji je bilo komaj 14 let, na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010 pa je osvojila 17. mesto v snežnem žlebu. V sezoni 2011/2012 je prvič osvojila najboljše mesto na lestvici "TTR".

Sadarjeva je za Teen Vogue povedala, da deskanje obožuje, ker ni le šport, ampak življenjski slog: "Toliko se lahko naučiš iz njega - lahko potuješ, se naučiš samostojnosti in kako biti odrasel, ko pa deskaš, je vse samo žur! Deskanje je kot peskovnik."

In še nasvet za dekleta, ki bi rada postala profesionalne deskarke: "Vedno uživaj v tem športu, ampak tudi delaj trdo in si postavi cilje. Ko jih dosežeš, si postavi nove. Nase sem najbolj ponosna, ko premagam strah pred preizkušanjem nečesa novega."