Letošnji sejem je bil že 31., vzporedno z njim pa je potekal tudi 7. rokodelski festival. Foto: RTV SLO/A .K.
Letošnji sejem je bil že 31., vzporedno z njim pa je potekal tudi 7. rokodelski festival. Foto: RTV SLO/A .K.
Peter Lovšin s skupino
Legendarni rocker je navdušil občinstvo v ribniškem gradu. Foto: RTV SLO/A. K.
Suha roba

Semanji dan se je uradno začel ob 9.15 s sprevodom po glavni ulici, na katerem so se predstavili krošnjarji, narodne noše, godba, pevci in druge nastopajoče skupine pod skupnim geslom Ribniški kulturni utrip.

Ob 10. uri pa so zbrane nagovorili povabljeni pomembneži, med njimi tudi ribniški župan Anton Marn.

V gradu Peter Lovšin in rokodelci
Že od jutra se je v ribniškem gradu odvijal osrednji kulturni program z nastopi gledaliških skupin, ansamblov in drugih lokalnih "ustvarjalcev kulturnega utripa", vrhunec pa je bil nastop legendarnega rockerja Petra Lovšina s skupino. Na koncu koncerta nekdanjega "Pankrta" z ribniškimi koreninami je njegovo ime vzlikalo staro in mlado.

Vzporedno z zabavnim programomje v osrednjem ribniškem spomeniku potekal 7. rokodelski festival, na katerem so lokalni obrtniki prodajali svoje izdelke in prikazovali načine izdelave omenjenega blaga.

Kraljestvo suhe robe
Seveda je imelo glavno vlogo na sejmu tisto, po čemer slovi ribniška dolina: suha roba. Za izdelke je bilo mogoče barantati na vsakem koraku, najbolj priljubljeni nakupi so bili po otovorjenih obiskovalcih sodeč metle, pručke, kuhalnice, košare ... Ne smemo pozabiti niti na lončene izdelke, ki jih je bilo na stojnicah prav tako v izobilju.

Po Škrabčevem trgu, glavni ribniški ulici, je donel glas znamenitega Medarda Puclja, ki poleg duhovitih nastopov v krošnjarski opravi s svojimi anekdotami in šalami že tradicionalno poživlja sejemsko dogajanje.

Ko cel dan poslušaš polko ...
Za zabavo mladih in mladih po srcu in nekakšno zatočišče za tiste, ki jim (pre)glasna narodnozabavna glasba ni najbolj pri srcu, so poskrbeli ribniški študentje: na njihovem "jurčku", okrog katerega se cel dan odvija zabavni program, se je čez dan zbiralo vse več ljudi, ko je padel mrak, pa se je razvila nočna zabava.

Seveda so si na sejmu roke meli predvsem lokalni gostinci, saj so skoraj vsi pripravili vrtne veselice, s katerih so se razlegali (poleg vonja po mesu in čebuli) prej omenjeni zvoki poskočnih polk.

Vabljeni (spet) naslednje leto!
Tokrat je bilo Ribničanom naklonjeno tudi vreme. Sončen dan je privabil precej obiskovalcev iz cele Slovenije, pa tudi iz tujine.

A. K.