Presegla sta namreč mejo 331,5 navtične milje in postavila nov Guinnessov rekord v prejadrani razdalji z majhno jadrnico za dve osebi brez kabine. Na poti iz Izole sta proti Dubrovniku odšla v nedeljo, rekord pa sta dosegla v bližini hrvaškega otoka Mljet.

Na 80 ur trajajočo preizkušnjo sta se podala v nedeljo, 30. maja, ob 7.26 iz Umaga. In jo potem končala nekje v neposredni bližini hrvaškega otoka Mljet. Na točen izračun, koliko znaša novi rekord, bo treba počakati še kar nekaj časa: "Organizacija Guinness World Records si po navadi kar vzame čas, in trajalo bo kar nekaj mesecev, preden bova izvedela točno končno številko novega rekorda in bova dobila uradno potrditev rekorda," je za Radio Maribor povedala Maruša Močnik.

Sama ideja o rekordu je prišla na pobudo podjetja, ki izdeluje jadrnice, je za Radio Maribor povedal Uroš Kraševac: "Ko so mi predlagali podvig, je bilo prvo vprašanje, kdo bo šel z mano. In sestra je bila edina, ki je bila pripravljena. In ugotovila sva, da ni boljše ekipe, ki bi se tako hitro skregala in potem tudi tako hitro pobotala."

Bistričana postala Guinnessova rekorderja

Podvig sta proslavila včeraj v svojem domačem kraju, kjer so ju pričakali sokrajani. Ti so zelo ponosni na rekord, ki sta ga jadralca postavila v 84 urah. Pripravili so jima sprejem in jima prišli čestitat, da sta vztrajala do konca. Na poti do rekorda sta namreč doživela kar nekaj neprijetnosti – od puščanja vode do odtrganega jambora ...

A kot je povedal Uroš Kraševac za TV Slovenija, nista odnehala: "Odločila sva se, da greva do konca, ne glede na to, kaj se je zgodilo, ko sva enkrat videla, koliko je podpore, ni bilo več niti vprašanja, da bi odstopila."

Prejadrala 331 navičnih milj

Gre za podvig, ki v Slovenski Bistrici še kako odmeva. "Slovenci smo fenomen v športu, to je treba priznati, za Slovensko Bistrico je to fantastičen dogodek. Priznanje za njiju, ker sta uspela in zdržala do konca." "Bistričani smo zelo ponosni na uspeh Uroša in Maruše, spremljali smo ju po spletnih medijih, predvsem po družbenih omrežjih in njuni spletni strani, tudi ponoči, da smo gledali, kje točno sta, saj sta imela sledilnik vžgan. Bilo je ves čas napeto. Zelo smo veseli, da jima je uspelo na koncu."

Sprejem v Slovenski Bistrici
Jadralca rekorderja