Foto: Visit Štanjel
Foto: Visit Štanjel

Tradicijo postavljanja jaslic v Štanjelu je začela Dušana Švagelj že leta 2003 in številne sovaščane pritegnila, da so se ji pri posebnem okraševanju srednjeveškega bisera pridružili. Z jaslicami izpostavijo skrite in odkrite kotičke vasice: "Jaz sama sem jih 6-7 naredila letos, iz različnih materialov. Vsako leto nastanejo kakšne nove."

Ogled jaslic so komenski turistični delavci za obiskovalce še popestrili z nagradno igro, je poročala Vesna Potočar Godnič za Radio Slovenija. Helena Kosmina iz komenske enote Območne razvojne agencije je ob tem povedala: "Ta razstava ni običajna razstava, ker morate jaslice najti, si jih ogledati, na koncu zabeležiti na zemljevid in ga oddati v poštni nabiralnik. Prekrižati prste in upati, da boste izžrebani in dobili nagrado, ki so jo prispevali lokalni ponudniki iz Štanjela."

Jaslice so vsako leto drugačne in domačini vedno znova najdejo nov kotiček, kamor jih postavijo. Vendar pa jaslice, ki jih vaščani naredijo, vsebujejo najpomembnejšo sestavino, pravi Vojko Fabjan: "Srce morajo imeti, ker to moraš delati z dušo. Ne da bi za jaslice porabil zgolj pet minut."

Jaslice bodo na ogled do šestega januarja.

Jaslice na prostem v Banovcih
V Banovcih pri Ljutomeru domačini že 21 let za decembrske praznike postavijo jaslice na prostem, bogato okrasijo domove in okolice hiš ter tako svoj kraj spremenijo v pravo božično vas. Več v prispevku novinarke TV Slovenija Cirile Sever.

Božična vas Banovci