V Ribnici zbrani mojstri starih obrti

Ribničanom je avstrijski cesar pred več kot 500 leti podelil krošnjarski patent, da se ljudje iz teh takrat obubožanih krajev ne bi odseljevali, in tako so lahko neobdavčeno suho robo prodajali po celotnem cesarstvu.

Večstoletna tradicija izdelave suhorobarskih in lončenih izdelkov se je ohranila vse do danes, ko se med stojnice vsako leto odpravi množica obiskovalcev. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije jih letos pričakujejo približno 30 tisoč.

Na več kot 400 stojnicah danes poleg pristnih ribniških izdelkov prodajajo še marsikaj drugega, a v središču ostajajo tisti, ki izdelke ustvarjajo po starem.

Leta 1965 je bilo v tistih koncih približno 450 posodarjev in je bilo dovolj dela za vse, danes pa delujeta zgolj še dva, zato mojstra Franca Koširja skrbi, da bo ta tradicija izumrla.

Priljubljen ribniški izdelek pa je poleg lončenih izdelkov tudi brezova metla, ki jo je od domačinov za darilo prejel tudi predsednik vlade Marjan Šarec. "Je seveda simbolično darilo, namreč primerna je za pometanje, včasih so s takimi metlami pometali ob sobotah in tudi sam jo bom s pridom uporabil."

Ribničanom je obljubil še, da se bo trudil za promocijo tradicionalnih obrti, da se zanimanje zanje obudi tudi med mlajšimi generacijami.