Predstavnice bosanske stojnice. Foto: MMC RTV SLO
Predstavnice bosanske stojnice. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica združenja Sila Lali Sladjana Ilić se je v uvodnem govoru zahvalila vsem, ki so se zbrali v lepem številu in se udeležili bazarja.

Slovenska folklorna skupina Tine Rožanc čaka na nastop. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska folklorna skupina Tine Rožanc čaka na nastop. Foto: MMC RTV SLO

Po nekaj besedah so na prireditvenem prostoru na stičišču Stritarjeve ulice in Mestnega trga pred mestno hišo zasedli plesalci.

Slovenijo je kot organizatorico dogodka zastopala folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc iz Ljubljane, ki je navdušila obiskovalce na bazarju. Slovenski plesalci so po nastopu odplesali po Čopovi ulici, kjer so se na vrhu Slovenske ceste srečali z drugo razigrano skupino finskih navijačev, ki so se pred ogledom kvalifikacijske tekme za evropsko nogometno prvenstvo med Slovenijo in Finsko napotili v središče. Tam lahko na stojnici Finske pokramljajo tudi s svojimi rojaki, ki so si dom ustvarili v Sloveniji.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ob 30. jubileju je čast, da se kot tuja država predstavi, pripadla Kitajski. Njeno veleposlaništvo je pripravilo poseben dogodek, levji ples, ki so ga plesalke v tradicionalnih oblačilih izvajale ob zvokih kitajske glasbe.

Sledil je sprevod otrok športnih klubov ter ljubljanskih in mednarodnih osnovnih šol. Otroci so pripravili darila za otroke v stiski pod sloganom "darilo prijatelju".

Kitajski levji ples. Foto: MMC RTV SLO
Kitajski levji ples. Foto: MMC RTV SLO

Sila Bazar je tudi odlična priložnost za klepet v maternem jeziku, čemur smo lahko prisluhnili na brazilski stojnici, kjer v sladkem kotičku ponujajo kokosovo torto, korenčkovo torto s čokolado in limonino torto. Obiskovalci so oblegali tudi špansko stojnico, kjer cvrejo churrose (s čokolado), na kitajski stojnici so kot za med šle kokosove kroglice, na francoski stojnici so na voljo kanele, na slovenski potica, štrudelj oz. jabolčni zavitek in linški keksi, baklave prodajajo tako na turški kot bosanski stojnici.

Poglejmo še v slani del: piščančjo šavarmo lahko poskusite na egiptovski stojnici, piščančji kari na nepalski, Ukrajinci prisegajo na pito z mesom, Španci na pršut ...

Poleg oddelka hrana in pijača države na svojih stojnicah prodajajo tradicionalne oblačila in nakit, ročno narejene izdelke, igrače, voščilnice, družabne igre ...

Slovenska stojnica. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska stojnica. Foto: MMC RTV SLO

Celoten izkupiček v dober namen
Društvo Sila je 9. novembra 1993 ustanovila skupina Slovenk, soprog slovenskih veleposlanikov in gospodarstvenikov, ko so se v Ljubljani po osamosvojitvi Slovenije začela odpirati tuja diplomatska predstavništva. Vanj so povabile žene tujih veleposlanikov, gospodarstvenikov in akademikov.

Združenje Sila na svoji stojnici za simbolično ceno ponuja "vrečke sreče", ki so jih, kot so sporočili iz združenja, pripravili s pomočjo donacij različnih podjetij in s predstavniki držav, ki se udeležujejo bazarja.

Celoten izkupiček od prodaje bodo tako kot vsako leto namenili v dobrodelne namene. Letos bodo zbrana sredstva namenili za Mladinsko zdravilišče RKS Debeli Rtič, CUDV Draga, Društvo sožitje Kamnik in Združenje DLAN gluhoslepih Slovenije. Del sredstev pa bodo namenili prizadetim družinam v letošnjih poplavah.