Slovenija je na uvodnih dveh tekmah vknjižila dva remija z Dansko in Srbijo. Foto: Reuters
Slovenija je na uvodnih dveh tekmah vknjižila dva remija z Dansko in Srbijo. Foto: Reuters

Lovšin je z Zoranom Predinom in Vladom Kreslinom član trojice, ki je slovenske navijače zabavala v Amsterdamu pred 24 leti, ko je Slovenija prvič nastopila na evropskem prvenstvu v nogometu. Dan pred tekmo Slovenija - Španija (zmagali so Španci z 2:1) se je v Amsterdamu zbralo 10.000 slovenskih navijačev. Navijači so včeraj v Münchnu presegli ta rekord, za izbrance Matjaža Keka je navijalo 20.170 slovenskih navijačev. To je rekordno število slovenskih privržencev na športnem dogodku v tujini.

Peter Lovšin je v Odmevih na vprašanje, ali se je leta 2000 na prvem nastopu Slovenije na EP-jih začela slovenska navijaška evforija, odgovoril: "Videti je, da ja. Vmes je bil dolgoleten premor, kar se tiče nogometa. Ampak vmes so prišli uspehi košarkarjev, odbojkarjev, kolesarjev ... Slovenski šport gre naprej, Slovenija gre naprej. To, kar se zdaj dogaja, je še en vrhunec našega športnega utripa. Lahko smo zelo veseli, da smo prisotni, zraven, v igri. Mislim, da lahko gremo še daleč naprej."

Zadnjo tekmo slovenske izbrane vrste proti Srbiji, na kateri je slovenskim nogometašem v zadnjih sekundah iz rok spolzela zmaga, pa je nekaj ur po srečanju, ko so se čustva polegla, ocenil tako: "To je bila znova fantastična predstava Slovenije. Moramo biti zadovoljni, do zdaj smo prikazali dve tekmi, ki jih niti največji optimisti niso pričakovali, da se bomo enakovredno kosali z nasprotniki, ki so na lestvici Fife daleč pred nami." Dodal je: "Mislim, da bi morali z dobro voljo vzeti to igro, pozabiti na smolo. Srbi bi lahko že prej izenačili ali pa povedli, mi bi lahko dali še kakšen gol. Ampak to je tekma, to je šport, zato je tako zanimiv."

Aleksandru Čeferinu, ki je od leta 2016 predsednik Evropske nogometne zveze Uefe, je v šaljivem tonu namignil spremembo pravil točkovanja: "Mogoče bi lahko dali dve točki, ko je ekipa boljša. Mi bi zaslužili štiri točke."

Za konec je dejal, da se v slovenski prvi ligi "igra čisto fini fuzbal", navijače je pozval, naj se udeležujejo tekem slovenskega državnega prvenstva. "Danes sta bila med boljšimi Karničnik in Elšnik, ki sta oba predstavnika slovenske lige." Žan Karničnik in Timi Max Elšnik sta sodelovala pri slovenskem golu za 1:0.

Vabljeni k poslušanju pogovora s Petrom Lovšinom.