Tereza Kesovija je med gostovanjem v oddaji Dobro jutro razkrila tudi, da so imeli pred velikim pariškim koncertom z orkestrom le eno samo vajo. Foto: MMC RTV SLO
Tereza Kesovija je med gostovanjem v oddaji Dobro jutro razkrila tudi, da so imeli pred velikim pariškim koncertom z orkestrom le eno samo vajo. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s Terezo Kesovijo

Potem ko se je lani vrnila na glasbeni oder z velikim koncertom v pariški Olympii, zdaj pripravlja presenečenje tudi za Slovenke, saj bo v nedeljo nastopila na odru Cankarjevega doma. Kljub zrelim letom pa Terezi nikoli ne zmanjka idej in veselja do nastopanja ter do glasbe.

Skrivnost je v ljubezni do občinstva
In kaj legendarni Terezi daje energijo, da prireja koncerte, nastopa, poje, kjer koli in kadar koli lahko? "Hja, saj Frank Sinatra jih je imel tudi 80," pravi pevka in dodaja: "Če je človek v formi, če dlje živi, s tem dobi tudi več izkušenj. Pa ne mislim samo na življenjske, pevske izkušnje, ampak predvsem na ljubezenske - ljubezen do sebe, ljubezen do publike."

Skratka, leta niso pomembna in tudi pri svojem delu se nanje ne ozira. Lani je pripravila tudi veličasten koncert v pariški Olympii, za katerega pravi, da je dokaz, kako se koncert lahko izpelje popolno tudi brez dolgotrajnih priprav: "Pred tem koncertom sem imela le eno vajo s čisto celim orkestrom, a se je vseeno izšlo najboljše. To dokazuje, da v trenutku, ko mora biti vse popolno, svoje naredi tudi adrenalin."

Na dan žena koncert za vse oboževalke
Sicer pa Tereza za vse slovenske ženske na dan žena pripravlja velik koncert v Cankarjevem domu v Ljubljani: "Tega koncerta se zelo, zelo veselim, ker je zame Cankarjev dom skoraj tako pomembno prizorišče kot Olympia v Parizu. Tudi publika v to dvorano pride z nekim strahospoštovanjem - no, saj pride kdo v jeansu, ampak vseeno je čutiti spoštovanje do tega prostora. Ja, zame je Cankarjev dom slovenska Olympia."

In kakšna je razlika med občinstvom v Parizu in gosti, ki pridejo na koncert v njeni domovini? "Predvsem je razlika v tem, da ti domača publika morda kdaj pogleda skozi prste, francoska pa ne. Ne, francoski obiskovalci so pač francoski in ti ne popuščajo." Tereza sicer živi deloma v Parizu, deloma v Zagrebu in deloma v Dubrovniku, za svoj dom pa pevka hudomušno označuje kar - letalo.

T. K.

Pogovor s Terezo Kesovijo