12-letnik iz Trbovelj ob streljanju v ameriški šoli napisal Pesem svetu

12-letni Vid Lamovšek iz Trbovelj je bil zaradi strelskega napada na šoli v Teksasu, ki se je zgodil konec maja, zelo pretresen, zato se je odločil, da ukrepa. Tako je napisal Pesem svetu, s katero želi ljudi opozoriti, da je svet, v katerem se dogajajo take stvari, treba spremeniti.

Ideja za pesnitev se mu je sicer porodila med vožnjo z mamo. "Verzi so mi začeli 'skakati z jezika', vendar pri sebi nisem imel ničesar, na kar bi jih zapisal," je dejal mladi avtor in dodal, da se je tako z namenom, da zamisli ne bi pozabil, hitro posnel na telefon.

"Kaj pa tisti, ki ne morejo zbežati? Kaj pa tisti, ki so padli pod streli, drug za drugim?" se glasi začetek pesmi, ki jo je šestošolec napisal v angleščini, z njo pa želi doseči svetovne odločevalce, ki bi v prihodnje preprečili takšne tragične dogodke. "Upam, da bo šla tudi drugam, izven Slovenije, da se bo to lahko nehalo," je še upajoče pristavil Trboveljčan, ki je v verzih tudi zapisal, da upa, da bo pesem vsaj na nekako pomagala, vse pa pozval, naj njeno sporočilo nemudoma delijo s svetom.

Zanj je bila ta pesem prvi podvig v angleškem jeziku – rime v slovenščini piše že od drugega razreda, njegova mentorica je knjižničarka Urša Bajda. Za svoja dela je prejel že številne nagrade, zadnjo pred mesecem dni na natečaju Mali Pranger.