13. žur z razlogom je pomagal mladim do zaposlitev. Donacije obiskovalcev so tako prijeli zaposlitveni klubi za mlade. Pod akcijo #dobermuv pa so organizatorji objavili razpis za prve zaposlitve mladih v 14 podjetjih. Foto: Jernej Kokol
13. žur z razlogom je pomagal mladim do zaposlitev. Donacije obiskovalcev so tako prijeli zaposlitveni klubi za mlade. Pod akcijo #dobermuv pa so organizatorji objavili razpis za prve zaposlitve mladih v 14 podjetjih. Foto: Jernej Kokol
Umek se je vrnil v Tivoli in stresal zbrane z mešanico samplov zimzelenih uspešnic (I Say a Little Prayer do Beat It) do vključevanja novejših samplov tudi Paula Kalkbrennerja. Foto: Jernej Kokol
Umek
Umek se po ljubljanskem nastopu vrača na Ibizo in nato naprej proti Japonski in ZDA. Foto: Jernej Kokol
Prvič je pred Umekom nastopil njegov kolega Mike Vale. Foto: Jernej Kokol
Umek in Jonas
V zaodrju se je Umeku pridružil tudi Jonas Žnidaršič - tokrat v vlogi novinarja. Foto: Jernej Kokol
Park Tivoli v zgodnjih večernih urah. Foto: Jernej Kokol

Okolica Tivolija se je sinoči spremenila v poligon za mlade, ki jih v veliki večini že jutri čaka vrnitev v šolske klopi. 13. izvedba Žura z razlogom je tudi tokrat odprla svoja vrata ob petih popoldne, toda na ogrevanju z Mikom Valejem so bili navzoči le redki navdušenci elektronske glasbe.

"Mislim, da je čas, da pride poleg mene še nekdo drug, da odvrti glasbo. In ni boljšega, kot je Mike Vale, zato ker sva prijatelja in se ujameva v glasbi - kar je očitno, saj izdajava skupaj veliko singlov -, si pomagava, bodriva drug drugega in rasteva skupaj," je med njegovim nastopom za MMC pojasnjeval v zaodrju Umek.

Tudi sinoči so obiskovalci morali plačati en evro za vstopnino z namenom - letos so šle donacije na račun zaposlitvenih klubov za mlade. Toda še preden se je okoli desete ure prizorišče napolnilo, so okolico zasedli mladi "romarji" s polnimi vrečkami najrazličnejših alkoholnih pijač. Po podatkih organizatorjev se jih je zbralo okoli 15.000 obiskovalcev.

Peripetija iz lanskega leta, ko je ameriško veleposlaništvo v Ljubljani svarilo o nevarnostnih na Žuru z razlogom, je zanj že stvar preteklosti, ob kateri se rad nasmeji. "Sem že pozabil na to (smeh). Lansko leto je bilo zanimivo. Saj je bila včeraj bomba v središču mesta in še jaz sem bil poleg! Hecam se, ni bila bomba, bila je torba, ki so jo razstrelili v trenutku, ko sem bil poleg in je počilo. Ne vem, kako se na to že včeraj nisem spomnil," je razlagal v smehu.

Edino bombardiranje, ki je bilo prisotno po sedmi uri, ko je na oder stopil Umek, je prihajalo iz zvočnikov. Fotr, kot ga kličejo mnogi, je hipnotiziral zbrane na travnatem plesišču s svojo mešanico tehna in housa, oz. njemu ljubega "tech housa". Prav ta kombinacija bo osrednja nit njegovega novega albuma Rhythmia, ki bo izšel jutri in predstavlja njegov klubski pogled na dogajanje po svetu.

Leto dosežkov za Umeka
Umekov 10. Žur z razlogom, kjer spomini segajo od skandiranja njegovega imena do 'razoranega' parka Tivoli zaradi dežja in 15.000 dežnikov pod odrom, je prišel v letu nagrad in postavljanju mejnikov. Potem ko je bil maja razglašen za najboljšega didžeja tehno/tech housa na svetu, se je pred dnevi uvrstil na četrto mesto lestvice najbolje prodajanih izvajalcev vseh časov najpopularnejše glasbene trgovine na spletu za elektronsko glasbo Beatport.

"Še sam nisem pričakoval tega dosežka. Videl sem pri Marku Knightu, da sem pristal na lestvici Beatporta. Klical sem v pisarno in rekel, naj ugibajo, na katerem mestu sem pristal. Njihov odgovor je bil, da okoli 20. in 25. mesta - kar se je tudi meni zdelo logično, " se je spominjal Umek in pripomnil v smehu, da ga kljub tem dosežkom na lestvici revije Forbes še dolgo ne bo med največjimi zaslužkarji med didžeji.

Rezultat na lestvici Beatporta je za didžeja potrditev, da je z ekipo delal dobro vsa ta leta. "Ključen trenutek pa se mi zdi, ko sem prešel z 'vinilov' na digitalno tehnologijo. In Beatport je najpomembnejši medij za nas didžeje v digitalnem svetu in rezultat se pozna. Naredil sem veliko hitov, ki so pristali na prvem mestu. In še preden se je začel zvezdniški val v EDM-glasbi, sem že dosegel visoko številko v prodaji. Mislim, da je to odraz tega," je pojasnil Umek za MMC.

Umek spet na svetovne odre
Po nastopu na Žuru z razlogom, ki je pomagal mladim do zaposlitev, ga čakata nastopa na Ibizi in prvi japonski izvedbi festivala Ultra. Velik ljubitelj košarke pa bo ostal okrajšan spremljanja tekem na svetovnem prvenstvu, saj ima ravno tisti konec tedna, ko se bo mudil v Španiji, nastop. Do konca leta pa sledi še turneja po Združenih državah Amerike.

Več utrinkov s 13. izvedbe Žur z razlogom si lahko pogledate spodaj.