Vsako leto prikažejo tudi tradicionalni ples. Foto: BoBo
Vsako leto prikažejo tudi tradicionalni ples. Foto: BoBo

V okviru Jurjevanja 2024 bodo popoldne v starem mestnem jedru Črnomlja odprli sedem razstav na šestih lokacijah, namenjenih prikazu dosedanjih Jurjevanj in prikazu belokranjskega izročila. Zvečer bo v Jurjevanski dragi kot osrednjem prireditvenem prostoru celovečerni koncert priznanih opernih pevcev Trio Vivere.

V četrtek dopoldne na Ljudski univerzi ZIK Črnomelj pripravljajo etnodelavnice, nekakšen sprehod skozi belokranjsko dediščino, druženje ob ljudskem petju, spoznavanje belokranjskih jedi in vezenja. Popoldne bo v Jurjevanski dragi srečanje otroških folklornih skupin Bele krajine, nato pa ob 21. uri tudi uradno odprtje letošnjega, že 60. Jurjevanja.

Predstava za otroke in rokodelski sejem bosta začela petkovo dopoldansko jurjevansko dogajanje. Popoldne bo pri cerkvi sv. Duha koncert Tamburaškega orkestra in Tamburaškega kvinteta Glasbene šole Črnomelj. Zvečer sledijo koncert Big banda Črnomelj, nastopi tujih folklornih skupin in zabavni program s skupino Dejan Dogaja band.

Za konec tedna tudi Chicas in Vlado Kreslin

Soboto se bo dogajanje začelo z dopoldanskim nastopom Godbe Črnomelj pred črnomaljskim gradom, tržnico dobrot in rokodelstva ter ustvarjalnimi delavnicami za otroke. Sledili bodo nastopi folklornih skupin, rokodelski sejem in nastopi različnih glasbenih skupin. Vrhunec bo večerna zabava s skupino Chicas.

Podobno bogat program se obeta v nedeljo, ko bo v Jurjevanski dragi med drugim proslava ob dnevu državnosti. Ob 22. uri bo zaključni koncert Vlada Kreslina in skupine Mali bogovi.

"Jurjevanje je del naše identitete in skupnostnega duha, ki nas vse povezuje"

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Dubravka Čengije je cilj festivala ohranjati in promovirati slovensko folkloro ter obenem odpirati vrata mednarodnemu sodelovanju.

Letošnji festival bo še posebej bogat in raznolik, saj so povabili številne gostujoče skupine iz različnih držav. Tako se bo na prizoriščih zvrstilo kar okrog 1300 nastopajočih, poleg osrednjih folklornih nastopov pa bo festival obogaten tudi s približno 40 spremljajočimi dogodki, je povedal Čengija na nedavni novinarski konferenci, na kateri so predstavili letošnje dogajanje.

"Jurjevanje v Beli krajini je dogodek, ki ima za občino in njene prebivalce izjemen pomen. Že 60 let je ta festival središče kulturnega dogajanja, ki združuje prebivalce in obiskovalce iz bližnje in daljne okolice. Ponosni smo, da lahko gostimo tako pomemben festival, ki ne le ohranja našo kulturno dediščino, ampak tudi spodbuja turizem in krepi lokalno gospodarstvo," je o Jurjevanju povedal črnomaljski župan Andrej Kavšek, ki je dejal, da je Jurjevanje več kot le festival. "Je del naše identitete in skupnostnega duha, ki nas vse povezuje," je poudaril.

Tradicionalno jurjevanje v Črnomlju