Kralj refoška je letos prejel vinar Gregor Korenika iz vinske kleti Korenika Robi in Dorjano iz Kort. Foto: Jakob Bužan
Kralj refoška je letos prejel vinar Gregor Korenika iz vinske kleti Korenika Robi in Dorjano iz Kort. Foto: Jakob Bužan

Največji vinski festival v državi Vinsko vigred, katere prireditve bodo potekale na vseh treh metliškega starega mestnega jedra, bodo začeli s strokovno okroglo mizo o izzivih belokranjskega vinogradništva, nadaljevali z delavnico peke belokranjske pogače, degustacijo najbolje ocenjenih vin, podelitvijo priznanj najboljšim vinogradnikom in večernim uradnim odprtjem. Slavnostni govornik bo minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Sobota, 18. maj, bo med drugim zaznamovana z degustacijami, delavnicami peke pogače in kulturnim programom. Med drugim bosta nastopili metliška folklorna skupina Ivan Navratil in Mestna godba Metlika.

V nedeljo bodo program začeli z mašo za dobro letino, nadaljevali s programom za otroke in parado plesa, humoristično predstavo Trdoživa Belokranjka, prireditev pa zaključili zvečer s podelitvijo priznanj za najboljšo pogačo in nastopom vokalne skupine Kvintet Dolc.

Organizatorji vse obiskovalce prosijo, naj skušajo delovati čim bolj okolju prijazno. Če je možno, naj prinesejo tudi svojo embalažo.

Tradicionalni praznik refoška in slovenske Istre namenjen tudi spodbujanju vinogradništva

Med 17. in 19. majem v Marezigah praznujejo 51. tradicionalni praznik refoška in slovenske Istre. Ta je namenjen ohranjanju istrske identitete in spodbujanju vinogradništva. Prvi dan je namenjen strokovni javnosti, sobota mladim, nedelja pa družinskemu druženju. Ob 16. uri bo v dvorani zadružnega doma posvet za vinarje in gostince na temo refoška in kulinarike. Govornika bosta publicist Toni Gomišček in somelje Valentin Bufolin.

Prvi dogodek za širšo javnost je bila podelitev priznanj najbolje ocenjenim vinom, kronali so tudi kralja refoška.

Naziv je letos prejel vinar Gregor Korenika iz vinske kleti Korenika Robi in Dorjano iz Kort.

Šampion Praznika refoška in slovenske Istre je vinska klet Korenika Robi in Dorjano iz Kort z vinom refošk letnik 2021. Šampion mladih refoškov je Vinska klet Kralj iz Škocjana z refoškom letnik 2023. Prvak kategorije penečih vin je Vinakoper s penino Capris rose. Prvak kategorije rose vin je prav tako šel v roke Vinakoper in sicer za vino Koper Rose letnik 2023.

Degustacija ocenjenih vin iz najbolj razširjene sorte vinske trte na tem območju in istrski kulinarični festival bosta trajala tri dni.

V soboto od 13. do 19. ure bo na razgledni ploščadi atelje na prostem, kjer se bodo predstavili umetniki. V tem času bodo skozi Marezige tudi zapeljali starodobni avtomobili društva Adria Classic. Ob 17. uri bodo mladi vinarji predstavili različne letnike in linije refoška. Zvečer bo sledilo druženje ob glasbi skupine Pantaloons.

V nedeljo ob 12. uri se bodo začele istrske igre, pri katerih bodo lahko sodelovali družine in otroci. Sledil bo pohod s spoznavanjem lokalnih vinskih zgodb, dogajanje pa se bo nadaljevalo in zvečer tudi zaključilo z glasbenim programom.

Praznik refoška od leta 1972 pripravljajo vsako leto okoli 15. maja, ko praznujejo koprski občinski praznik, posvečen spominu na upor vaščanov Marezig proti fašistom leta 1921. Pred desetletjem so naziv prireditve dopolnili s praznikom slovenske Istre.