Ana Desetnica bo danes gostovala v Novi Gorici. Foto: BoBo
Ana Desetnica bo danes gostovala v Novi Gorici. Foto: BoBo

Festival bo na več prizoriščih vsak dan do konca avgusta bogatili poletne večere z glasbo, filmom, gledališčem, plesom, literaturo, predavanji in pogovori.

Mestna občina Nova Gorica je letos prevzela vlogo koordinatorja programa, ki ga na njeno povabilo oblikujejo domači javni zavodi in različne lokalne nevladne organizacije s področja kulture in turizma. Med javnimi zavodi, ki prispevajo največ programa, so Kulturni dom Nova Gorica, Mostovna - Zavod neinstitucionalne kulture in SNG Nova Gorica.

"Obiskovalci Goriškega poletja si bodo lahko ogledali glasbene, gledališke in plesne predstave ter se udeležili literarnih prireditev, predavanj in pogovorov. Že osmo leto doslej bo na Ploščadi Silvana Furlana v soorganizaciji novogoriškega kulturnega doma in Kinoateljeja Letni kino Silvana Furlana," piše v sporočilu za javnost.

Na občini so pojasnili, da je epidemija novega koronavirusa močno oklestila njihov proračun. Zato so se odpovedali organizaciji Poletne scene in k sodelovanju povabili različne lokalne kulturne ustvarjalce in izvajalce, javne zavode in nevladne organizacije.
Sredstva, ki bi jih sicer namenili poletnim prireditvam, so namenili za naložbe. So pa ohranili predvidena sredstva za financiranje programov javnih zavodov in nevladnih organizacij zato, da bi lahko ti obstali in izpeljali načrtovane programe. V teh negotovih razmerah so jih prosili, da svoje programe večinoma prenesejo v središče mesta in tako zagotovijo vsakodnevno poletno dogajanje v Novi Gorici, ki prispeva k urbanemu utripu mesta, so pojasnili na občini.

S programom poletnih prireditev so sicer ob torkovih novih ukrepih za omejitev širjenja novega koronavirusa že seznanili območno enoto NIJZ in čakajo na nadaljnja navodila. Poskrbeli pa so, da bo na prizoriščih dogajanja, ki so na prostem, zagotovljena ustrezna razdalja med sedeži, prav tako bo na vseh prireditvah varnostna služba. Vse novosti, povezane z ukrepi, in spremembe programa bodo objavljali na svojih spletnih kanalih.

Sicer pa letošnji program vsebuje tudi čezmejno noto, in sicer z 39. filmskim festivalom Premio "Sergio Amidei", čezmejnim glasbenim festivalom Glasbe sveta/Musiche del mondo v sosednji Gorici ter z dogodki v organizaciji skupine za pripravo kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025, med drugim piše v sporočilu za javnost.

Na večino prireditev bo vstop prost.

Festivalsko Goriško poletje: zaradi koronavirusa precej negotovosti