Tržaški pisatelj Boris Pahor je postal Valovo Ime leta. Foto: Arhiv RTV SLO
Tržaški pisatelj Boris Pahor je postal Valovo Ime leta. Foto: Arhiv RTV SLO
Ime leta 2008
Za malo Tjašo je Val 202 s pomočjo pokroviteljev zbral 5.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Boris Pahor je tržaški pisatelj, ki so ga ustvarjalci Vala 202 označili kot človeka, ki je "po nastopu v TV-oddaji nacionalne mreže RAI 3 znova potrdil, da je prvi ambasador slovenske kulture v Italiji in skoraj pet milijonom gledalcem odstrl bolj resnično podobo zgodovinskih dejstev v tem delu sveta".

Izbor Imena leta poteka letos že šesto leto zapored, čeprav je ta izbor, kot je povedal odgovorni urednik Vala 202 Mirko Štular, že precej starejši, vendar "je potekal v različnih oblikah".

Med mesečnimi finalisti, ki so jih izglasovali poslušalci Vala 202, so bili, poleg končnega zmagovalca Pahorja, še Bojan Šrot, Sara Isakovič, Slavko Bobovnik, Matjaž Zupan, Matej Rovšek, Janez Janša, Žiga Kovačič, Gregor Virant, Tone Pavček, Tomaž Razingar in Peter Mankoč.

Več o Borisu Pahorju si preberite tukaj.

Sredi tega tedna so vsi finalisti dobili seznam drugih finalistov, izmed katerih so morali izbrati tistega, ki si po njihovem mnenju najbolj zasluži naslov Ime leta 2008. Kot rečeno, so izbrali Borisa Pahorja.

Letos so vzporedno z izborom poskrbeli tudi za humanitarno noto. Vzporedno z glasovanjem so poslušalci s poslanimi SMS-sporočili prispevali denar za pet dobrodelnih organizacij. "Izbrali smo organizacije, ki so manj znane in niso del velikih humanitarnih akcij," je za MMC pojasnil Štular.

Na prireditvi je Val 202 ob pomoči donatorja deklici Tjaši, ki se je rodila s hudo okvaro živčevja, podaril ček v vrednosti 5.000 evrov, s katerim bodo njeni starši opremili sterilno sobo zanjo.

T. K.