Valovce lahko danes najdete na Nanosu. Foto: Val 202
Valovce lahko danes najdete na Nanosu. Foto: Val 202

Valovci so tokrat gostovali na Nanosu, kjer je eden izmed redkih oddajnikov Radiotelevizije Slovenija, kamor stalne tehnične ekipe prihajajo še vsak dan. Zakaj so se valovci odločili dan preživeti na Nanosu, pojasni vodja projekta in voditelj Aleš Smrekar: "Val 202 se je preselil na Nanos oziroma na Plešo k oddajniškemu centru, kjer je tudi muzej analogne tehnike, zato, ker gremo radi na teren, radi preselimo Val 202 iz ljubljanskega studia. Predvsem pa zato, ker je oddajniški center zelo pomemben in bo pomemben tudi v prihodnje, ko na Nanosu ne bo več človeškega deležnika, človeškega dejavnika. Človek se namreč počasi od oddajnika poslavlja, saj bo vse skupaj prevzela tehnika."

"Nanos pa ni le oddajnik, je še veliko več kot to. Bili smo v družbi jadralnih padalcev, jamarjev, planincev in ob 14. uri bo na Nanosu v našem improviziranem studiu nastopil tudi Smaal Tokk, ki bo imel mini koncert, tukaj na visokem nivoju," je še povedal Smrekar in poslušalce povabil, da posebnemu programu prisluhnejo.

Radijski program proizvaja kar improviziran studio v naravi. Foto: Val 202
Radijski program proizvaja kar improviziran studio v naravi. Foto: Val 202

Ali ste vedeli ...

  • Oddajnik Nanos, kakršnega poznamo danes, so začeli graditi leta 1960.
  • Novi prostori so zaživeli 15. 12. 1962, v tem času je jugoslovanska radiotelevizija postala članica Evrovizije in na Nanosu so prek Italije Jugoslavijo povezali z Evropo.
    Februarja 1969 je orkanska burja s hitrostjo 240 km/h z močnim sneženjem porušila antenski stolp. Novi stolp, visok 42 metrov, je bil končan novembra istega leta in je bil takrat eden najsodobnejših v Evropi.
  • 11. novembra 1970 so prvič poskusno oddajali barvni test na Siemensovem oddajniku, po postavitvi Philipsovega oddajnika pa so začeli redno oddajanje barvnega testa in poskusnega programa iz studia TV Koper. Začetek poskusnega oddajanja je bil 28. decembra 1970, rednega pa 28. junija 1971.
  • V Sloveniji je potekala leta 1991 desetdnevna vojna, v kateri so bili z letali napadeni tudi oddajni centri RTV Slovenija.
  • Leta 1993 so bili zamenjani vsi UKV-oddajniki s sodobnimi popolnoma polprevodniškimi stopnjami in pozneje tudi TV-oddajniki.
  • Oddajni center Nanos je edini center, kjer je ostala še večina analognih oddajnikov. Prav s tem namenom smo 6. julija 2014 na Nanosu odprli muzejsko zbirko analogne oddajne tehnike, kjer so na voljo analogni oddajniki, ki si jih jo pod strokovnim vodstvom zaposlenih lahko tudi ogledate.
Val 202 na Nanos